Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 feb 2021 16:44 

Eerste projecten van Droogte Innovatie Fonds goedgekeurd


De Limburgse deputatie heeft twee projecten goedgekeurd voor duurzamer watergebruik in de landbouwsector. De projecten werden geselecteerd door de jury van het Droogte Innovatie Fonds, waar ook weerman Ruben Weytjens lid van is.

In het najaar van 2020 richtte de provincie Limburg het Droogte Innovatie Fonds op om de land- en tuinbouwsector weerbaarder te maken tegen droogte. De provincie voorziet de komende vijf jaar zo’n 1,25 miljoen euro voor verschillende projecten. Die konden gegadigden indienen bij een zevenkoppige jury, met onder meer weerman Ruben Weytjens en Kristof Das van Agropolis als leden. De eerste twee projecten werden door hen geselecteerd, de deputatie keurde ze finaal goed. “We investeren nu bijna 224.000 euro in efficiënter waterverbruik en in innovatieve technieken”, zegt Inge Moors (CD&V), gedeputeerde voor Landbouw.

Het eerste project ziet een vernieuwing van het CIRO-irrigatiesysteem in Kinrooi. Dat bestaande systeem onttrekt water uit de grindplassen aan de Maas en beregent daarmee zo’n 2.200 hectare akkers. “Probleem is dat het water enkel met haspel en waterkanonnen verspreid wordt”, zegt kabinetsmedewerker Inge Verheyen. “Zo gaan veel water en energie verloren; 50 procent van het gebruikte water vloeit gewoon opnieuw de grond in. Dit project wil daarom een systeem van druppelirrigatie aanleggen. Op een diepte van 30 tot 50 centimeter komen er druppelslangen die rechtstreeks de wortel gaan bevloeien, zo is er geen verlies. Dit project van zo’n 120.000 euro is uniek in Vlaanderen.”  

Het tweede project ontwikkelt een toolbox – in de vorm van een webstek – voor de landbouwer. “Daar kunnen landbouwers zien hoe ze water kunnen besparen tijdens het sproeien of wat de voorwaarden zijn voor een regenput. Eigenlijk alles wat te maken heeft met droogte en duurzaamheid. Vaak is er gebrekkige informatie over de praktische en financiële haalbaarheid van droogtemaatregelen. Daardoor is de drempel om te gaan investeren dikwijls te hoog. Met dit project willen we landbouwers snel en duidelijk een overzicht geven van welke maatregelen gunstig kunnen zijn voor het watergebruik op hun bedrijf.”

In de loop van maart lanceert de provincie Limburg voor de tweede keer een oproep voor het Droogte Innovatie Fonds, met opnieuw 250.000 euro ter beschikking.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer