Ook klimaatverandering heeft een effect op het grondwater. Dat effect laat zich vooral voelen op het freatische grondwater, en veel minder op het onderliggende afgesloten grondwater. Welk effect klimaatverandering op de totale jaarlijkse grondwatervoeding zal hebben, is nog onduidelijk. Maar de meeste klimaatscenario’s gaan uit van nattere winters en drogere zomers. Met wellicht vaker langere en meer extreme droogtes in de zomer.
We moeten zeker blijven inzetten op ontharden, infiltratie, water vasthouden en het duurzaam winnen van grondwater. Maar ook met innovatieve maatregelen, zoals het kunstmatig aanvullen van het grondwater kunnen we het aanbod met zoet water verhogen. Want met duurzaam beleid verzekeren we tenslotte de volgende generaties van voldoende grondwater van goede kwaliteit.
Impact droogte op grondwater
Hoe werkt ons grondwatersysteem? En welke impact heeft droogte op dat systeem?
Opbouw van het grondwatersysteem
De ondergrond in Vlaanderen bestaat uit een opeenstapeling van aquifers of goed doorlatende lagen die watervoerend zijn, en slecht doorlatende lagen of aquitards.
Maar hoe werkt het systeem eigenlijk? En moeten we ons zorgen maken over lage grondwaterstanden?
Het grondwater in Vlaanderen is ingedeeld in zes verschillende grondwatersystemen met elk zijn eigen kenmerken:
Welke impact heeft droogte op grondwater?
De mens en klimaatverandering hebben een impact op het grondwater. In dit filmpje tonen we je hoe groot die impact is, en waar die zich vooral voordoet.
Volg de grondwaterstanden op de voet
Wil je meer weten over verzilting? Lees meer over het onderzoek van de VMM om de verzilting in het kust- en poldergebied in kaart te brengen.
Wie gebruikt grondwater?
Grondwater is kwalitatief hoogwaardig water, wat het aantrekkelijk maakt voor o.a. drinkwatervoorziening en industrieel gebruik. In de landbouw wordt grondwater ook gebruikt als drinkwater voor vee en in het groeiseizoen voor de beregening van gewassen.

Verdeling van het grondwatergebruik volgens vergund debiet:
- Drinkwaterproductie: 65%
- Industrie: 15%
- Landbouw (zowel voor veeteelt als akkerbouw): 17%
- Energie, Handel & Diensten en onbekend: 5%
Om grondwater op te pompen is een vergunning nodig. Lees meer over de regels voor grondwatergebruik.
Andere functies
Naast het direct watergebruik via grondwaterwinningen heeft grondwater veel andere functies. Grondwater kan zijn invloed hebben op:
- grondwaterafhankelijke vegetaties
- vochtgehaltes in de onverzadigde bodem
- lokale of regionale bodemzettingen en -stijgingen
- het tegenhouden van verzilting
- en bovenal de voeding van oppervlaktewater. Lage grondwaterstanden kunnen daar negatieve gevolgen hebben op de hoeveelheid en de kwaliteit van het water. Dat heeft dan weer een heleboel gevolgen voor verschillende sectoren: natuur, scheepvaart, landbouw, industrie, drinkwaterproductie, recreatie, …
Meer daarover lees je hier: