Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 okt 2021 15:27 

Toelatingsexamen academische bacheloropleiding diergeneeskunde vanaf academiejaar 2023-2024


In de vakantieperiode vernamen we via de media dat de minister een bindend toelatingsexamen wil invoeren vanaf het academiejaar 2023-2024.
In opvolging van zijn vroegere vragen ondervroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V) de minister van Onderwijs opnieuw.

Hieronder vindt u de vragen van Stijn De Roo en de antwoorden van de minister.

1/ Heeft de minister hierover overleg gehad met het onderwijsveld? Wanneer vond dit overleg plaats, met welke partners en wat was het resultaat?

In uitvoering van de beleids- en begrotingstoelichting Onderwijs en Vorming voor het begrotingsjaar 2021 heeft er op verschillende momenten overleg plaatsgevonden met de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent, de enige Vlaamse universiteiten die de opleiding diergeneeskunde aanbieden. Zij hebben een concreet voorstel uitgewerkt rond de invoering van een toelatingsexamen diergeneeskunde, naar analogie met de toelatingsexamens arts en tandarts. Dit voorstel werd ook besproken met de andere Vlaamse universiteiten binnen het VLIR-Bureau, waarbij zij zich positief hebben uitgesproken over het voorstel. De universiteiten hebben dit ook afgetoetst bij het werkveld.

Met een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de opleidingen diergeneeskunde van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent, de examencommissie arts-tandarts en de overheid vond al een eerste overleg plaats over de verdere concretisering van het toelatingsexamen: inhoud/examenonderdeken, organisatie, samenstelling examencommissie,...

2/ Heeft de minister hierover overleg gehad met het beroepsveld? Wanneer vond dit overleg plaats, met welke partners (orde van dierenartsen of andere) en wat was het resultaat?

In opvolging van de visienota rond de invoering van een toelatingsexamen diergeneeskunde werd een capaciteitscommissie opgericht die advies moet geven over de invoering van een numerus fixus dan wel numerus clausus alsook over het maximum aantal kandidaten dat jaarlijks tot de opleiding diergeneeskunde in Vlaanderen kan worden toegelaten. De capaciteitscommissie kwam samen op 19 augustus, 26 augustus en 2 september. In deze capaciteitscommissie is niet enkel de aanbodzijde (Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen) maar ook de behoeftezijde (vertegenwoordigers van het beroepsveld) vertegenwoordigd. Ook de studenten zijn vertegenwoordigd in de commissie. Ik verwacht het advies van deze capaciteitscommissie eerstdaags.

3/ Bijna 40% van de afgestudeerden heeft de Nederlands nationaliteit. Het teveel aan dierenartsen of het tekort (provincie Limburg) is sterk verschillend van provincie tot provincie. Op welke wijze heeft de minister rekening gehouden met dit gegeven?

De capaciteitscommissie die de overheid zal adviseren over het startquotum voor de opleiding zal uiteraard rekening houden met de zorgbehoeften op de arbeidsmarkt. Het feit dat er ook een instroom van buitenlandse studenten (voornamelijk Nederlanders) is in de opleiding waarvan een groot deel wellicht zal terugkeren naar het thuisland om het beroep uit te oefenen, zal mee in rekening worden gebracht bij het vaststellen van het startquotum voor de opleiding.

De ongelijke spreiding van praktiserende dierenartsen tussen de verschillende provincies is inderdaad een aandachtspunt, maar net zoals bij de artsen en tandartsen (waar er soms ook regionale tekorten van zijn) is dat geen probleem dat eigen is aan de selectie van de instroom in de opleiding (en dus van de toelatingsexamens), maar een probleem van vestiging. De Orde der dierenartsen heeft in de pers al aangegeven provinciale tekorten niet meteen te kunnen verklaren omdat er volgens hen wel voldoende afgestudeerden zijn.

4/ Welke procedures en regelgevende initiatieven met welke timing moeten worden doorlopen om deze maatregel effectief te implementeren?

Het toelatingsexamen diergeneeskunde moet decretaal worden verankerd. Het is de betrachting de decreettekst een eerste maal goed te laten keuren door de Vlaamse Regering voor het kerstreces 2021 en definitief te laten goedkeuren voor het zomerreces 2022. Het toelatingsexamen zal voor de eerste keer worden georganiseerd vóór de start van het academiejaar 2023-2024. De nodige uitvoeringsbesluiten worden parallel met het decreet geïnitieerd.

5/ Wat zijn de beleidsintenties van de minister met betrekking tot de toekomstige financiering van deze studierichting?

Zoals vermeld in de visienota is het de bedoeling om de financiering van de opleiding diergeneeskunde na de invoering van het toelatingsexamen op een analoge manier te laten verlopen als voor de opleidingen geneeskunde. Het aandeel in het onderwijsvariabel deel "VOWun" dat de opleidingen bachelor in de diergeneeskunde en master in de diergeneeskunde genereren in het begrotingsjaar voorafgaand aan de invoering van het toelatingsexamen diergeneeskunde wordt vastgelegd. Dit aandeel wordt onder de beide universiteiten die de opleidingen aanbieden verdeeld op basis van het aandeel van elke universiteit in het aantal uitgereikte diploma's in de bacheloropleiding en masteropleiding diergeneeskunde in de periode 2013-2014 tot en met 2017-2018 (dit komt neer op een verdeling 19%-81%).

Stijn De Roo: "Een kwaliteitsvolle opleiding diergeneeskunde is voor mij essentieel. De voorwaarden waaronder dit kan gebeuren, worden best besproken en uitgewerkt samen met het onderwijsveld en met het beroepsveld.

Ik volg dit dossier verder met belangstelling op."

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer