Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 sep 2023 15:53 

Suikerprijs staat op hoogste niveau in 10 jaar


Suiker is duur momenteel. De prijs is de voorbije maanden gestegen naar het hoogste niveau in meer dan 10 jaar, met name nu India, een van de grootste suikerproducenten ter wereld, te kampen heeft met slechte oogsten. En ja, dat zullen we in de komende maanden ook bij ons voelen.

26,65 dollarcent per pond, zoveel betaal je momenteel op de New Yorkse termijnmarkt voor ruwe suiker. Dat is de hoogste prijs sinds oktober 2011. Die prijs van ruwe suiker wordt wereldwijd bepaald en is, zoals zoveel grondstoffen, afhankelijk van productie, oogsten en voorraden.

De meest acute verklaring voor die hoge suikerprijs is de recente mededeling van de grote internationale suikerhandelaar Alvean, die zegt dit jaar nieuwe tekorten te verwachten. "India, dat een van de grootste producenten van suiker ter wereld is, heeft te kampen met tegenvallende oogsten", bevestigt landbouweconoom Xavier Gellynck (UGent). "Daarom sluit het land de suikermarkt af voor het buitenland en zal het dus niet exporteren."

Maar volgens Gellynck spelen er nog meer factoren mee. "In de eerste plaats waren er de hoge energieprijzen in 2022. Maar daarnaast is in Brazilië ook veel meer rietsuiker gebruikt voor de productie van autobrandstof, ethanol, waardoor er minder suiker voor de wereldmarkt beschikbaar is."

En eigenlijk zindert zelfs de coronacrisis nog altijd een beetje na. "Die werd gekenmerkt door een afbouw van de voorraden, want tijdens zo'n crisis zien bedrijven liever geld op hun rekening staan dan in de opslag van voorraden. Die zijn nog altijd niet volledig aangevuld. Als er dan iets onverwachts gebeurt (zoals een slechte oogst of een energiecrisis), krijg je een prijspiek."

En voor wie het zichzelf afvroeg: ja, die hoge suikerprijzen zullen ook wij voelen in de winkel. "De belangrijkste afnemer van suiker is de frisdrankenindustrie, dus daar zal je wellicht de eerste prijsstijgingen zien", denkt Gellynck. "En dan natuurlijk ook op vlak van snoepgoed en chocolade."

Die hoge suikerprijs lag volgens Gellynck aan de basis van het conflict tussen voedingsbedrijf Mondelez - producent van onder meer merken als Lu, Milka en Côte D'Or - en Colruyt enkele maanden geleden. Mondelez wilde substantiële prijsverhogingen doorvoeren en dat was zeer tegen de zin van de supermarktketen. Een maand lang kregen Colruytwinkels geen Mondelez-producten meer aangeleverd.

Ook bij bakkersfederatie Bakkers Vlaanderen noemen ze de hoge suikerprijzen "niet leuk". "We hopen dat het stilaan stabiliseert", zegt woordvoerder Bart Ceulemans. Voorlopig proberen ze wel nieuwe prijsstijgingen te vermijden. "De impact is niet te vergelijken met die van de energiecrisis. Toen hebben bakkers de prijzen al stevig verhoogd."

Momenteel hebben de bakkers ook nog een voorraad waar ze uit kunnen putten. "Maar op lange termijn zal dat wel worden doorgerekend", verwachten ze. "In alle gebak zit suiker. En bovendien is de prijs van chocolade en marsepein ook aan het stijgen."

Op langere termijn zal die hogere suikerprijs wel worden doorgerekend

"De prijs van suiker is onderdeel van een bredere trend van steeds verder stijgende grondstofprijzen voor levensmiddelen", beaamt Bart Tomassen uit Genk. "Ondanks prijsdalingen voor sommige basisgrondstoffen, zoals graan, heeft dat niet geleid tot goedkoper meel voor bakkers. Onze aankoopkosten blijven dus zeer hoog. Lage energieprijzen hebben de druk wat getemperd, maar ook die zitten intussen weer in de lift."

Belgische bieten
Enkel voor de Belgische suikerbiettelers kunnen de hoge suikerprijzen interessant zijn. Zeker omdat er de voorbije jaren met verlies is geproduceerd. Al zal daar de vraag zijn of hun oogst, door de kwakkelzomer, voldoende groot zal zijn, oppert Gellynck. "Laat staan of die hogere opbrengst opweegt tegen de hogere teeltkosten, waarmee veel boeren te kampen hebben."
BB verwachtte vorige maand nog een beperktere oogst dan gemiddeld: zo'n 70 ton per hectare, waar dat normaal 80 à 85 ton is. Maar de vraag is vooral: hoeveel suiker zit er in de bieten? Mogelijk heeft het zonnige weer in augustus en begin september daar nog wat bij geholpen.

 


  Nieuwsflash
 
Landbouw en natuur hand in hand in Knokke-HeistLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer