Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 jul 2017 14:26 

GD constateert pootproblemen bij leghennen


Sinds begin 2017 wordt de leghensector geconfronteerd met hennen met afwijkingen van de poten. Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zijn verschillende inzendingen naar aanleiding van dit probleem binnengekomen en er is intensief contact geweest met verschillende partijen binnen de sector.

De oorzaak is nog onduidelijk. Er kon nog geen gemeenschappelijke oorzaak worden vastgesteld. De problemen kunnen ook niet teruggebracht worden tot één opfokorganisatie, ras of voerleverancier. Ook vanuit het buitenland worden vergelijkbare verschijnselen gemeld. De GD start een pilot om meer inzicht te verkrijgen in het probleem.

De poten van de hennen zijn droog en schilferig en het oppervlak van de schubben is onregelmatig. In de meeste gevallen zijn defecten aan de schubben te zien. De beschadigingen zitten op de middenvoet of de bovenkant van de tenen. De ernst van de aandoening kan variëren, in sommige koppels treedt verwonding op en is de uitval verhoogd. De droge poten ontstaan tijdens de legperiode. Bij microscopisch onderzoek is de opbouw van de poothuid licht afwijkend, met als gevolg een milde huidafwijking. De oorzaak hiervan is onbekend. Bij enkele recente inzendingen werden bovendien afwijkingen aan de botten gezien. Of dit voor meerdere inzendingen geldt wordt momenteel onderzocht. In de defecten worden bacteriën aangetoond, maar deze zijn waarschijnlijk secundair aan de beschadiging.

Onrust lijkt het probleem te verergeren. Sterfte kan optreden ten gevolge van bloedvergiftiging, kannibalisme of verbloeding. Er lijkt geen gemeenschappelijk oorzaak te zijn in parasitaire infecties, gewrichtsafwijkingen, doorbloedingsproblemen of primaire verwondingen. Soms kunnen er combinaties van afwijkingen voorkomen. In sommige koppels komt de huidafwijking aan de poten in combinatie met bumblefoot voor. Bij bumblefoot is sprake van abcesvorming naar aanleiding van beschadiging van de voetzool terwijl bij de huidige problemen de defecten aan de boven kant van de voet zitten. In enkele inzendingen bleken er andere oorzaken aanwezig, hier werd bijvoorbeeld bumblefoot of gewrichtsontsteking als oorzaak vastgesteld zonder dat de bovenkant van de teen was aangedaan.

In een eerste inventarisatie konden de problemen niet teruggebracht worden tot één opfokorganisatie, ras of voerleverancier. Ook vanuit het buitenland worden vergelijkbare verschijnselen gemeld. Om de gang van zaken in de gaten te houden en een mogelijke oorzaak van het probleem te vinden, zal een werkgroep worden samengesteld met vertegenwoordigers van de veevoersector, dierenartsen en opfokorganisaties onder leiding van GD. De taak van de werkgroep is het verzamelen en verspreiden van relevante informatie. Daarnaast is een pilotonderzoek gestart om inzicht te krijgen in de oorzaak en omvang van het probleem. Daarbij zullen bedrijven aangetaste dieren via de eigen dierenarts gratis bij de GD kunnen inzenden wanneer ze daarbij tevens een vragenlijst moeten invullen. Verder zal de GD een aantal koppels waarin de problemen zich voordoen gericht gaan volgen.

bron: Gezondheidsdienst voor Dieren



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer