Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 feb 2018 07:48 

€ 1000/maand voor werkzoekende die zaak start


Werkzoekenden die ouder zijn dan 45 jaar en een eigen zaak opstarten, kunnen daar binnenkort een premie voor krijgen van 1.000 euro per maand. De steun blijft twee jaar duren, maar vermindert wel elk kwartaal met honderd euro. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) hoopt zo de werkzoekenden over de streep te trekken die schrik hebben om zonder inkomen te vallen.

Vanaf 15 maart kunnen werkzoekenden die ouder zijn dan 45 en een eigen zaak opstarten daar een premie voor krijgen van duizend euro per maand. Om de drie maanden daalt het bedrag met 100 euro. Na twee jaar dooft de premie helemaal uit. In die twee jaar kan de nieuwe zelfstandige zo in totaal 15.600 euro steun krijgen van de Vlaamse overheid. “Uit de feedback die de VDAB krijgt van de werkzoekenden blijkt dat velen van hen de ambitie hebben om als zelfstandige aan de slag te gaan”, zegt minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Het aantal werkzoekenden dat ook effectief kiest voor een zelfstandige baan blijft echter beperkt tot 2 à 3 procent. “Zeker op een bepaalde leeftijd zijn ze niet meer bereid om nog het risico te nemen. Ze hebben vooral schrik dat ze, als het mislukt, nadien geen recht meer hebben op een werkloosheidsuitkering. Vandaar dat we hen een eind willen begeleiden.” Als de maatregel op kruissnelheid komt, houdt Muyters jaarlijks 20,5 miljoen euro ter beschikking.

De premie komt niet zonder voorwaarden. Enkel wie een ondernemerstraject volgt en een haalbaar businessplan kan voorleggen, komt in aanmerking. De werkzoekenden kunnen dat traject bij de VDAB of een erkende privéonderneming volgen wanneer ze nog werkloos zijn. De premie start op het moment dat de werkzoekende zich inschrijft als zelfstandige in hoofdberoep. “Op dat moment is de inkomensonzekerheid het grootst. Vandaar dat de premie dan ook het hoogst is”, zegt Muyters.

Zelfstandigenorganisatie Unizo is tevreden met de premie. “Maar eigenlijk is het niet meer dan normaal dat er een tegemoetkoming komt voor wie als werkloze zijn eigen baan creëert”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. “Er zijn tenslotte ook heel veel subsidies om werklozen als werknemer aan de slag te krijgen.” Volgens Unizo geeft de Vlaamse regering hiermee twee belangrijke signalen: “Dat je als 45-plusser nog een heel nieuwe wending kan geven aan je loopbaan én dat als zelfstandige starten minstens een even goede optie is als gaan werken voor een andere baas.”



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer