Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 jun 2018 10:57 

Lerarenplatforms basisonderwijs zijn een succes: werkzekerheid voor 2500 leraren


Er is grote interesse voor de lerarenplatforms in het basisonderwijs: zo goed als alle basisscholen doen mee aan het nieuwe initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

329 lerarenplatforms zijn bekend. Het grootste platform bestaat uit 6 scholengemeenschappen van het stedelijk basisonderwijs in Antwerpen. Dit nieuwe project start op 1 oktober 2018 en zal 2500 startende en tijdelijke leraren in het basisonderwijs een volledig schooljaar werkzekerheid bieden. De leraren die via deze platforms worden tewerkgesteld, moeten samen voor minstens 85% ingezet worden voor vervangingen. Ze kunnen afwezige leerkrachten vervangen, maar kunnen ook de plaats innemen van een ervaren leerkracht die zelf kiest voor een andere opdracht zoals bijvoorbeeld co-teaching. Voor deze platforms in het basisonderwijs wordt in 15 miljoen euro voorzien.
De realisatie van het lerarenplatform is één van de maatregelen uit de recent goedgekeurde nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst tussen alle onderwijspartners en de Vlaamse Regering. In die CAO is een breed pakket aan loopbaanmaatregelen opgenomen, waaronder meer werkzekerheid voor startende en tijdelijke leraren en betere vervangingsmogelijkheden voor scholen. Startende leraren krijgen tijdens hun eerste jaren vaak kleinere opdrachten, verspreid over verschillende scholen. 7 op de 10 startende leraren hebben een opdracht die kleiner is dan twee derde van een voltijdse opdracht een kwart van de starters verlaten het onderwijs na 2 jaar. Het lerarenplatform dat voor het basisonderwijs op 1 oktober 2018 start biedt daar een antwoord op.  

Scholengemeenschappen hadden tot vorige week de tijd om zich kandidaat te stellen voor de lerarenplatforms. Voor het basisonderwijs zijn 329 lerarenplatforms bekend. De interesse is een succes. Ruim 300 platforms worden gepland binnen de eigen scholengemeenschap. De scholengemeenschappen die nog geen melding hebben gemaakt worden nog gecontacteerd om na te gaan of ze alsnog interesse tonen. De lestijden voor het lerarenplatform worden samengeteld op het niveau van dat samenwerkingsplatform zodat er voldoende schaalgrootte is om het project te laten slagen Voor deze platforms wordt vanaf volgend schooljaar in 15 miljoen euro voorzien.
Via de lerarenplatforms zullen bijkomend maximaal 2.500 voltijdse leerkrachten aangesteld worden in het basisonderwijs. Dat zijn er gemiddeld 6 à 7 per scholengemeenschap. Het grootste platform bestaat uit 6 scholengemeenschappen van het stedelijk basisonderwijs in Antwerpen, goed voor meer dan 90 voltijdse leraren die op die manier werkzekerheid krijgen.

Van de leraren in een lerarenplatform wordt verwacht dat ze samen gemiddeld 85% van de tijd opnemen voor vervangingen.  Deze leraren kunnen afwezige leraren vervangen, maar kunnen ook de plaats innemen van een ervaren leraar die zelf ingezet wordt in de verschillende vervangingsopdrachten.  Daarnaast is er ruimte voor zinvolle pedagogische taken zoals bijvoorbeeld co-teaching. Vervangingen buiten het lerarenplatform blijven mogelijk. 
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Het is van belang dat startende leraren voldoende werkzekerheid hebben.  7 op de 10 startende leraren hebben een opdracht die kleiner is dan twee derde van een voltijdse opdracht en een kwart van de starters verlaten het onderwijs na 2 jaar. Scholen hebben het ook vaak moeilijk om kandidaten te vinden voor korte vervangingen. Met de lerarenplatforms bieden we daar een antwoord op en zowat alle scholengemeenschappen stappen mee in dit initiatief.  Door op het niveau van een scholengemeenschap vervangingen te bundelen, bieden we meer werkzekerheid aan 2500 leraren. De interesse is dan ook zeer groot. Het lerarenplatform start op 1 oktober 2018. We investeren 15 miljoen euro in dit project.”



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer