Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 jul 2018 08:01 

Droogte: fruit wordt niet dik


Door de droogte pompen sommige boeren in Bertem stiekem water uit de Dijle en de Voer. De burgemeester stak zijn licht op bij de gouverneur: “Water uit de Voer halen wordt gedoogd, maar over de Dijle kregen we nog geen antwoord.”

De landbouwers en veehouders in Bertem zitten met de handen in het haar. “De droogte werkt als een tweesnijdend zwaard”, zegt burgemeester Joël Vander Elst (Gemeentebelangen-Open VLD). “Er is tegelijkertijd minder water én meer water nodig. Sommige boeren zien het echt niet meer zitten. Velen belden me vorige week op.”
 
De burgemeester heeft er dan ook begrip voor dat de boeren hun toevlucht zoeken tot het water in de Dijle en de Voer. Tot nu zag hij zich echter genoodzaakt dit te verbieden.
 
“Omdat de wetgeving erover niet duidelijk is. Om de boeren te helpen, vroeg Vander Elst in een brief aan provinciegouverneur Lodewijk De Witte (SP.A) meer duidelijkheid. Diens kabinet liet op dinsdag weten dat het, althans wat de Voer betreft, een gedoogbeleid hanteert.
 
“De oevers en de waterloop mogen niet beschadigd worden en er mogen geen constructies worden opgericht om extra water op te houden”, luidt het. “Landbouwers die zich stroomafwaarts bevinden, moeten ook nog over water kunnen beschikken.”
 
Daarnaast moet er voldoende water zijn voor de vissen. “We hebben de laatste dagen al veel foto’s van dode vissen toegestuurd gekregen.”
 
Over de Dijle heerst nog onduidelijkheid omdat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) instaat voor deze waterloop. “Maar ik vermoed dat het voor de Dijle ook oké zal zijn”, zegt Vander Elst. “Dat zou je toch denken, want er is meer water in de Dijle dan in de Voer.”
 
Fruit wordt niet dik
 
De boeren klinken niet optimistisch. “Voor sommige fruitsoorten is het nu al te laat”, zegt de familie Decoster, die de fruitzaak ‘t Hoogveld in handen heeft. “We gaan sowieso minder kilo’s fruit produceren dit jaar. Het fruit wordt maar niet dik. Maar hoe dit zich financieel zal vertalen, is afwachten geblazen. We weten de tarieven nog niet.”
 
Veeteler Michel Lefever heeft een waterbron, dus qua drinkwater voor zijn dieren zit het snor, maar zijn weide is helemaal verdord. “Die is verschillende hectaren groot en kan ik dus niet besproeien. Hoeveel verlies ik zal hebben? Dat kan ik nog niet zeggen. Dat hangt van de handelswaarde van de koeien af.”
 
Lefever vindt alleszins dat het moet worden toegestaan dat boeren water uit de rivieren halen. “Akkoord dat ze mensen niet toelaten hun auto te wassen. Maar voor de dieren moet een uitzondering toch kunnen.”



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer