Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 aug 2018 23:13 

Extreme droogte zal weer toenemen


Dankzij de stevige buien van afgelopen dagen is het landelijk gemiddelde neerslagtekort afgenomen. Daarmee is recordjaar 1976 terug aan kop. Begin augustus was het tekort nog net zo groot als het recordjaar. Het neerslagtotaal over de afgelopen 90 dagen gemiddeld voor gans België was toen minder dan 50% van wat normaal valt. Voorlopig wordt echter niet meer dan een lokale bui verwacht en zal de droogte opnieuw verergeren. Op veel plaatsen stijgt het neerslagtekort net als in 1976 naar ruim 300 mm.

Het verloop van de rest van augustus en september bepaalt of 2018 het grootste neerslagtekort ooit zal noteren. Vandaag hielden uitgestrekte wolkenvelden en enkele lichte buitjes de verdamping op veel plaatsen grotendeels tegen. Morgen en donderdag verdampt zo’n 4 mm per dag. Morgen trekken eerst enkele wolkenvelden over het land, maar geleidelijk wordt het steeds zonniger. Het wordt dan 22 of 23 graden in de kustgebieden en in de Ardennen tot 24-27 in de rest van het land.

Donderdag wordt het nog warmer met 23 graden op de stranden, 24 à 25 in de Ardennen en 26 tot 29 in de rest van het land. Langs de Franse grens in het zuiden kan het zelfs tropisch warm worden en ook in Limburg is een dertiger niet uitgesloten. Na een zonnige start neemt in de loop van de middag de bewolking toe. ’s Avonds stijgt de kans op een regen- of onweersbui. Regionaal zou meer dan 10 mm kunnen vallen, maar op de meeste plaatsen valt niet veel.

Overal droog, maar regionaal grote verschillen

In delen van de Ardennen, langs de Franse grens en in de Westhoek is het neerslagtekort het kleinst door lokale plensbuien. In deze gebieden is het matig droog. In de rest van het land is het zeer droog met op grote schaal een neerslagtekort van meer dan 250 mm. In delen van het centrum en de Kempen is de droogte extreem met regionaal een neerslagtekort van 300-350 mm!

image

Net als in 1976 viel afgelopen zomer gemiddeld over het land slechts de helft van de normale hoeveelheid regen. Bron: KMI.

Extreme droogte neemt niet af

Vanaf vrijdag wordt het minder warm met 21 graden aan zee en 25 in Limburg en de Gaume. De droogte houdt echter aan. Het wordt Belgisch zomerweer met een mix van zon, stapelwolken en een enkele lichte bui. Daardoor is de verdamping groter dan de hoeveelheid neerslag die valt.

Vanaf zondag gaat de temperatuur weer enkele graden omhoog. In het binnenland stijgt de temperatuur op veel plaatsen naar 25 graden of nog iets meer. De kans op neerslag is dan slechts 30% en de kans op regen van betekenis (>10 mm) is 10%. Op veel plaatsen komt het neerslagtekort (opnieuw) uit op meer dan 300 mm. In dat geval komt 1976 snel weer in zicht en zullen de gevolgen van de droogte alleen maar erger worden.



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer