Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 aug 2018 18:00 

Wijnen Oud Conynsbergh erkend als Vlaamse landwijn


Toen een groep vrienden vijf jaar geleden besliste om een wijngaard aan te leggen, werd het ambitieuze plan op heel wat ongeloof onthaald. Ondertussen bewijst Wijndomein Oud Conynsbergh dat ook in Boechout veelbelovende wijnen kunnen gemaakt worden. Het kreeg recent zelfs de erkenning als Vlaamse landwijn. Tijdens het wijnfeest op 2 september ‘18 bij de molen in Boechout zullen wijnliefhebbers alvast de Auxerrois wijnen van de 2e oogst van het domein kunnen proeven.

Bestanden beschikbaar voor download:
Omschrijving wijnen (91.5 Kb)

“Een lichte, strakke, zuivere en fruitige Auxerrois, perfect als aperitief of op een zonnig terras.” Zo omschrijft Geurt van Rennes,  wijnbouwdeskundige bij BeNeVit, de Auxerrois 2017 van Wijndomein Oud Conynsbergh. Naast deze Auxerrois werden ook een  Auxerrois Cuvée en Auxerrois Natuur gebotteld. De eerste rijpte een maand op Franse eiken vaten, de 2e onderging een  natuurlijke gisting en rijpte vervolgens 8 maanden op eikenhout. Alles samen goed voor zo’n 4.000 flessen Boechoutse Auxerrois,  geproduceerd volgens de regels van de biodynamische wijnbouw. Het beheer van het domein gebeurt immers aan de hand  van de maankalender, zonder herbiciden/insecticiden en streeft naar een minimale impact op het milieu. Zo kan de bodem  maximaal zijn invloed laten gelden. Wie dacht dat het bij deze 3 Auxerrois wijnen zou blijven, heeft het mis. Oud Conynsbergh  experimenteert alvast met een mousserende wijn, een vin gris (rosé) op basis van Cabernet druiven en stookte als toemaatje nog  een Boechoutse ‘Sterke’. Een distillaat van de restanten na het persen van de druiven.

Erkenning als Vlaamse landwijn
De wijnen van Oud Conynsbergh werden ondertussen erkend als Vlaamse Landwijn, een beschermde geografische aanduiding  (BGA). Lode Van den Brande: “De Vlaamse landwijnen worden gekenmerkt door een grote frisheid. Die herken je ook in de wijnen  van Oud Conynsbergh. Ze hebben een mooie natuurlijke aciditeit, een laag alcoholgehalte en aroma’s vol finesse. De lage  intensiteit van de zon geeft de Vlaamse landwijnen een fruitig en fris aroma met een fijne structuur.” Geurt van Rennes vult aan:  “De wijnstokken van dit wijndomein zijn nog steeds 'jong volwassenen', dus zal de kwaliteit van deze wijn de komende jaren nog  verder toenemen.”

Warme zomer, geweldige oogst
Vandaag is de derde oogst bijna rond. Lode Van den Brande: “Klimatologisch ligt de wijngaard een paar weken voor op schema.
De droogte van de voorbije maanden zorgde voor een geweldige oogst. Jonge planten (minder dan drie jaar oud) hebben het in  deze warme zomer iets moeilijker gehad om te groeien. De wijnranken die iets ouder zijn, hebben dan weer geen moeite met de  droogte van de voorbije maanden. Die wortels reiken zeer diep, in Boechout tot 15m. Hoe dieper, hoe beter voor de smaak van  de wijn.” Voor goede wijn heb je immers niet alleen goede grond nodig, maar ook een laag niveau van grondwater. Hoe  moeilijker de plant het heeft om voedingsstoffen en water te pakken te krijgen, hoe intenser de smaak en hoe meer finesse de  wijn mee krijgt.

De toekomst ziet er goed uit
Met een omvang van 8ha en 28.000 wijnranken is de wijngaard in Boechout vandaag één van de grootste in de provincie  Antwerpen. Bij deze 3e oogst zal Oud Conynsbergh voor het eerst aanzienlijke volumes oogsten. Het gaat om ongeveer 3ha  Auxerrois, 1ha Chardonnay, 1ha Pinot Noir en 1ha Gamay. Hiervoor werd stevig geïnvesteerd. “De toekomst voor Wijndomein  Oud Conynsbergh ziet er goed uit” zegt Geurt van Rennes. “De resultaten van testen met druiven uit de proefwijngaard beloven  voor de komende jaren nog veel nieuws. Daarbij kunnen we denken aan schuimwijn, rosé en ook rode wijn. De lat ligt hoog.”  2e wijnfeest voor Oud Conynsbergh
Op zondag 2 september ’18 organiseert Wijndomein Oud Conynsbergh zijn 2e wijnfeest in de schaduw van de Steenen Molen  van Boechout. Op deze romantische locatie kan je de schitterende Auxerrois wijnen proeven. Het wijnfeest start om 11u met een  "easy sunday" aperitiefconcert, klassieke muziek met Marie François aan de piano en de Duitse Felicia Hamza aan de cello. Van  14 tot 18u zijn er voortdurend rondleidingen door de wijngaard. Zo ontdek je van A tot Z hoe onze Boechoutse wijn gemaakt  wordt. Doorlopend staat een selectie foodtrucks met allerlei lekkers klaar. Vorig jaar was de wijnproductie nog beperkt. Dit jaar  zullen particulieren de verschillende wijnen wel kunnen aankopen.



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer