Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 sep 2018 04:03 

Vinificatieruimte pcfruit


Vandaag werd de nieuwe vinificatieruimte van het Kennis- en Onderzoekscentrum wijnbouw bij pcfruit officieel geopend. Hier zal de nieuwe druivenoogst, die deze week van start ging, gevinifieerd worden tot basiswijnen voor wetenschappelijke analyses.

Inge Moors, voorzitter pcfruit: “Dankzij de vinificatieruimte zullen we de wijnbouwers nog beter kunnen informeren over het telen van wijndruiven. Er zal onderzocht worden wat het effect is van bepaalde veldproeven  op de uiteindelijke wijn.’ ‘Sommige handelingen op het veld zijn goed voor de teelt van de druiven, maar we willen ook weten wat het effect ervan is op het eindproduct: de wijn’, vervolgt Dany Bylemans, algemeen directeur pcfruit. ‘Deze vinificatieruimte is voor ons dus een bron  van zeer nuttige informatie. Nieuwe resultaten maken we zo snel mogelijk bekend bij de wijnbouwers.’

Kris Vandenwyngaert, wijnbouwexpert pcfruit: ‘Bijvoorbeeld het vroeg ontbladeren van de druiven, zodat ze meer zonlicht krijgen, is goed voor de ontwikkeling van de druif. Maar welk effect heeft dit op de uiteindelijke samenstelling en smaak van de wijn? Of een aantal druiven werden geteeld met meststoffen en een aantal zonder. Wat is het verschil op de wijn in kleur, samenstelling, smaak en aroma? Of het is mogelijk dat een bepaalde handeling goed is voor de ontwikkeling van de druiven, maar een rem zet op het gistingsproces waarmee nadien de wijn moet gemaakt worden.’ In zulke zaken zal het onderzoek van de gevinificeerde wijnen duidelijkheid brengen.  

Microvinificatie
Aangezien de vinificatieruimte er uitsluitend is voor proeven, wordt er gewerkt met vele kleine hoeveelheden en kleine tanks. We spreken hier dan ook van microvinificatie. In klassieke wijnkelders zie je grote inoxen tanks voor de vinificatie van de druiven. Dit is in de vinificatieruimte van pcfruit dus niet het geval. De wijn zal gebotteld worden. Sommige smaaktesten zullen op korte termijn na botteling kunnen gebeuren. Voor andere zullen wijnflessen enkele jaren bewaard moeten blijven om de evolutie te monitoren. 
Om de vinificatieruimte op te zetten, is pcfruit te rade gegaan bij andere instituten: DLR Neustadt, DWI Freiburg, Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika), OIC Epernay (Frankrijk- Champagne). Zij hebben reeds vele jaren ervaring met vinificatieruimtes, en waren zeer bereid pcfruit tips te geven met de inrichting ervan. 

Financiering
De totale projectkost bedraagt 231.990 euro. De middelen van het project worden vrijgemaakt dankzij een Platteland Plus Project, waarbij pcfruit zelf 35% financiert en de Provincie Limburg en de Vlaamse overheid elk 75.396,75 euro bijdragen.



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer