Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 jul 2019 11:48 

Koeien lopen rond met gps-tracker


Landbouwbedrijf Meersschaert uit Prosperpolder heeft als eerste in Vlaanderen zijn veestapel uitgerust met een gps-tracker. De dieren grazen namelijk in het Verdronken Land van Saeftinghe op een terrein van 250 ha groot. “Als er een dier in de modder vast zat, was ik soms drie dagen bezig met zoeken”, legt Geert Meersschaert uit.

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een natuurgebied gelegen op de grens van Nederland en België. Met zijn 3.580 ha is dit het grootste brakwaterschor van Europa. De Stichting Zeeuws Landschap heeft aan vier landbouwbedrijven een gebied ter beschikking gesteld om te begrazen. Geert Meersschaert en Kris Van Royen beschikken over 250 ha waar ze elk jaar een 80-tal runderen enkele maanden laten doorbrengen. “Door het eten van het zilte gras krijgt hun vlees een unieke smaak, hetgeen we ‘présalé’ noemen”, legt Geert uit. “We verkopen onze ‘Saetinghers’ rechtstreeks aan de consument via een webshop en hoevewinkel. De interesse is enorm groot. Het vlees heeft dan ook veel structuur en een uitgesproken smaak.”

Het landbouwerskoppel ondervond echter wel heel wat problemen bij het volgen van het vee. “Doordat het om een schorrengebied gaat, gebeurt het regelmatig dat een koe vast komt te zitten in de modder. Het duurde soms drie dagen eer we het dier hadden teruggevonden. We hebben dit probleem voorgelegd aan het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) en gevraagd of zij een oplossing kenden. Het werd voor ons anders wel heel arbeidsintensief. Het instituut heeft ons dan in contact gebracht met de vzw Inagro dat onderzoek doet naar nieuwe technieken en teelten en de firma Sensolus dat trackingsystemen bouwt. Op basis van ons probleem is dan een speciale gps-module ontwikkeld voor de koeien. Er moest aan een aantal belangrijke voorwaarden voldaan worden. Zo moest het toestel waterdicht zijn en een grote autonomie hebben. Het resultaat is verbluffend goed. De gps-trackers hebben een batterij die twee jaar meegaat en een gewichtje onderaan de riem zorgt ervoor dat het toestel altijd bovenop de nek van het dier hangt. We hebben het al uitgebreid getest. Ik kan nu mijn hele veestapel volgen vanop mijn smartphone. Ik krijg dan een plannetje van het schor te zien met daarop alle dieren die een signaal uitsturen.”
 
Intussen zat er al opnieuw een koe vast in de modder. “Maar deze keer was het geen drie dagen zoeken en was het dier in twee uur tijd al terecht. De koeien ondervinden er zelf geen enkele hinder van. Als een dier 12 uur lang op dezelfde plaats blijft staan, gaat er op mijn gsm een alarm af. Er zijn echter nog andere voordelen. Een koe die ‘tochtig’ (vruchtbaar, red.) is, verplaatst zich abnormaal veel. Ik kan nu vanop mijn laptop zien wanneer een dier gedekt moet worden. Het is voor mij als landbouwer natuurlijk ook een hele ommezwaai. Uiteraard komt er nog heel wat handenarbeid aan te pas maar ook de boerenstiel ontsnapt niet aan de technologische veranderingen. Ik ben er in ieder geval bijzonder enthousiast over. Zelfs op vakantie kan ik nu in een handomdraai zien hoe het met onze koeien gesteld is.”



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer