Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 sep 2019 12:08 

Droogte: buitenlandse groenten vullen magere oogsten aan, maar de prijs ...


De erwtenteelt heeft het hard te verduren door de klimaatverandering. Mislukte oogsten treffen vooral de landbouwer, maar ook de diepvries­groenten­specialist Ardo ontsnapt niet. ‘Er is een ­onmiddellijke impact op onze winst.

De irrigatiesystemen op de velden rond de hoofdzetel van de West-Vlaamse diepvriesgroentenspecialist Ardo zijn volop actief. Ardo heeft met de hulp van Europese subsidies een groot waterreservoir aangelegd, waarin het water van zijn ­fabriek recupereert. Dat water wordt in tijden van droogte ingezet voor de teelt.
 
West-Vlaanderen is een van de ­belangrijkste teeltgebieden voor diepvriesgroenten zoals spinazie, erwten, wortelen en uien. Maar de landbouwgrond die van een zacht zeeklimaat geniet, komt onder druk door periodes van droogtes. ‘West-Vlaanderen heeft weinig grond­water’, zegt Jan Haspeslagh, lid van het directiecomité van Ardo. ‘Er wordt weinig ingezet op ­irrigatie. Ik ken maar weinig burgemeesters die nadenken over water voor hun boeren. Rond overstromings­gevaar is er wel een bewustzijn. Met de klimaatverandering en langere periodes van droogte en warmte moet er meer op irrigatie ingezet worden.’
 
Voor sommige teelten dreigt op termijn een probleem. ‘De erwtenteelt, die voor ons heel belangrijk is, kan in het gedrang komen. Het is een plant die best wat grondoppervlakte nodig heeft en die zeer gevoelig is voor droogte en warmte. De oogst van erwten ligt in België nu al vijf jaar na elkaar onder de verwachtingen. Dat is tamelijk ongezien. Hoe lang blijven de boeren nog in de teelt van erwten geloven?’, vraagt Haspeslagh.
 
De erwt is bovendien een product met een lage winstmarge. De investering in irrigatie haal je er niet uit. Bij spinazie is dat anders: die kan de boer twee keer per jaar telen, er is minder grond voor nodig en ze kan gecombineerd worden met de teelt van bonen. ‘Maar wanneer je de spinazie wil zaaien, mag de grond niet te droog zijn of het lukt niet’, zegt Haspeslagh.
 
Als de boeren zouden overschakelen op andere teelten, kan Ardo wel erwten in Zuid-Portugal vinden. Alleen staan de verwerkingsinstallaties in Ardooie. Bovendien willen klanten in het kader van duurzaamheid lokale producten. Deze zomer waren er volgens Haspeslagh ­opnieuw lastige momenten, maar het is minder erg dan vorig jaar. Toen ontstonden er tekorten door mindere oogsten. De prijs van uien, bijvoorbeeld, ging van 10 cent naar 40 cent per ­kilo. Dan rijst de vraag wie dat betaalt. De supermarkten willen een zo goedkoop mogelijke prijs.
 
Mislukte oogsten treffen vooral de landbouwer, maar ook Ardo zelf ontsnapt niet. ‘Het effect is dubbel. Er is minder aanvoer, waardoor je verwerkingsinstallaties niet op volle capaciteit kunnen werken, én je moet de ontbrekende volumes duurder op de markt zoeken. Als die van verder moeten komen, kost dat ook. Het heeft een onmiddellijke impact op onze winst’, zegt Haspeslagh.
 
Tekorten bij de eindklant zijn er niet. ‘We zoeken altijd een oplossing om toch te kunnen leveren. We zitten in veel teeltgebieden. Het komt niet tot lege schappen.’
 
De marges in de sector zijn erg laag, terwijl er veel geïnvesteerd moet worden. ‘De vergoeding die daartegenover staat, is vandaag te laag. De supermarkten willen altijd een lagere prijs, maar daar komt een einde aan. Uiteindelijk moet je proberen meer te differentiëren.’
 
Tegenover die prijsdruk staat een steeds veeleisendere klant. Die wil een duurzaam, gezond product. ‘Er is vandaag een nultolerantie. Zelfs als bepaalde residuen (pesticiden, herbiciden) wettelijk nog aanwezig mogen zijn, wil de consument dat niet’, zegt Haspeslagh. ‘Maar je moet wel consumenten hebben die er extra willen voor betalen’, vult ­Ardo’s nieuwe ceo Gabrielle Kalkwijk (zie hiernaast) aan.
 
Haspeslagh: ‘Vandaag kan je al met gps-gestuurde machines het onkruid detecteren en heel gericht wegsnijden tot op één millimeter van de planten. Als we straks pesticidevrij kunnen telen, zal dat niet zijn door in de tijd terug te keren, maar door inzet van technologie.’



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer