Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 okt 2019 04:24 

Start Me Up Fest viert ondernemende generatie Z van 7-11 oktober


Dat zij in vele studies al werden getypeerd als dé ondernemende generatie bij uitstek, dat wisten we al. Sinds de invoering van het statuut student-zelfstandige werd het glashelder: de post-millennials tonen hun ondernemend talent met verve. En dit mag gevierd worden! Daarom organiseert VLAIO samen met haar partners van 7 tot 11 oktober Start Me Up Fest in heel Vlaanderen!

Ontdek alle activiteiten op www.startmeupfest.vlaanderen en volg #StartMeUpFest op sociale media.

Kickstart je droom of idee!
Met de organisatie van het Start Me Up Fest wil VLAIO samen met Studio Brussel, de studentensteden voor jong ondernemerschap, Vlajo en UNIZO Onderwijs & Ondernemen, gedurende één volle week de schijnwerpers zetten op jong ondernemerschap in Vlaanderen. We willen met deze brede campagne het ondernemende potentieel in jongeren erkennen, prikkelen en uitdagen. We roepen jongeren op om niet te blijven zitten met een droom, innovatief idee of plan, maar om ermee aan de slag te gaan met de hulp van onze partnerorganisaties. Ook onderwijsprofessionals worden tijdens de week extra geïnformeerd en gestimuleerd om het ondernemend denken en handelen van jongeren te ontwikkelen en te versterken.

“We willen in Vlaanderen een ondernemende omgeving creëren voor jongeren door ze de weg te wijzen naar de juiste ondersteuning. Hebben ze goesting om te ondernemen, kunnen ze aankloppen bij de ecosystemen in de studentensteden. Met Start Me Up Fest brengen we hun werking onder de aandacht en moedigen we generatie Z aan om vooral niet met hun briljante ideeën te blijven zitten, maar ermee aan de slag te gaan.” - Mark Andries, administrateur-generaal VLAIO

Ondernemerschap als 21ste eeuw vaardigheid
Ondernemerschap wordt vooral geassocieerd met het starten en het runnen van een eigen zaak of onderneming, maar het is veel meer dan dat!  Ondernemerschap - het vermogen om ideeën om te kunnen zetten in acties - is volgende de Europese Unie één van de 8 sleutelcompetenties voor de toekomst. Onze samenleving evolueert steeds sneller van een industriële naar een kennis- en netwerksamenleving. Bijkomend leven we in een wereld die geconfronteerd wordt met belangrijke globale uitdagingen op vlak van o.m. klimaat, duurzaamheid en digitalisering, die innovatieve oplossingen vragen. Zin voor initiatief, creatief en ondernemend kunnen denken en handelen zijn in deze context niet langer vaardigheden die enkel verwacht worden van een selecte groep van ondernemers, maar van iedereen.  Zeker voor onze jongeren zijn deze vaardigheden belangrijk voor deelname in de samenleving van morgen. De recente integratie van ondernemingszin in de eindtermen van het secundair onderwijs en ondernemend handelen in de kwalificatiecodex Hoger Onderwijs, weerspiegelen dit belang.

Een ondernemende (leer)omgeving doet ondernemen

VLAIO ziet het als haar belangrijke taak om ondernemende jongeren te ondersteunen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling én bij de realisaties van hun idee, ambitie of droom. Vlaamse jongeren tonen steeds meer goesting om te ondernemen en worden ook steeds beter begeleid. Meer scholen en onderwijsinstellingen zetten in op ondernemend leren als didactiek en leren ondernemen als leerlijn. De studentensteden Hasselt, Genk, Geel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Aalst, Gent, Brugge en Kortrijk investeren, mede met Europese en Vlaamse Hermes-middelen, in de realisatie van krachtige ecosystemen voor jong ondernemerschap. Stad, onderwijsinstellingen, lokale bedrijven, organisaties als VOKA en UNIZO, jeugdhuizen en studentenverenigingen richten zich hier als samenwerkend netwerk op de ontwikkeling van het ondernemende potentieel in jongeren. Tenslotte zijn ook beleidsmatig enkele belangrijke drempels weggewerkt, met bijvoorbeeld het aparte statuut student-zelfstandige en de afschaffing van het attest bedrijfsbeheer. Al deze inspanningen zorgden ervoor dat in 2018 liefst 4.817 studenten een nieuwe onderneming boven het doopvont hielden.

Ook de door VLAIO gesubsidieerde partners Vlajo, UNIZO Onderwijs & Ondernemen en My Machine spelen hierin een belangrijke rol. Dankzij hun aanbod leren kinderen en jongeren ervaringsgericht wat een onderneming is en wat daar allemaal bij komt kijken. Zo ontdekken ze bij zichzelf talenten en kwaliteiten die eerder onzichtbaar blijven in een klassieke klasomgeving. Tijdens deze projecten leren leerlingen belangrijke vaardigheden zoals creativiteit, samenwerken, probleemoplossend denken en zelfregulering.

Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits : “Vanuit mijn vorige bevoegdheid heb ik ondernemerschap binnen Onderwijs op de kaart mogen zetten door  het een duidelijke plaats te geven binnen de nieuwe eindtermen. Ook in het hoger onderwijs moeten studenten nu kennis maken met ondernemen. Het is dan ook een eer om die inspanningen nu ook vanuit mijn nieuwe bevoegdheden te kunnen doortrekken en jongeren te stimuleren om de knepen van het ondernemerschap te leren. Vlaanderen heeft elk ondernemend talent nodig! Het ‘Start me Up Fest’, dit groots feest van ideeën, creativiteit en ondernemerschap is daarvoor de ideale gelegenheid.”

We blijven inzetten op het vergroten van het draagvlak voor technologie, innovatie en wetenschap bij de Vlaming. We voorzien in opvolging en versterking van het STEM-actieplan. We stimuleren onze jongeren reeds vanaf de kleuterklas om interesse te kweken voor STEMopleidingen - met ook bijzondere aandacht voor de STEM-richtingen binnen BSO en TSO - en STEM-functies later in het bedrijfsleven. We doen dit door de jongeren zowel binnen- als buitenschools positieve ervaringen met wetenschap en technologie aan te bieden. We ondersteunen samenwerkingsvormen tussen scholen en ondernemingen. We rollen het ICTimpulsprogramma en het programma “Een STEM-academie in iedere gemeente” verder uit, en blijven ook leerkrachten ondersteunen om hen als motivator in te zetten voor ons STEMbeleid. Het netwerk van organisaties voor wetenschapscommunicatie blijft bijdragen aan de doelstellingen van het STEM-actieplan.

Portaalsite ‘Ondernemend Onderwijs’ voor onderwijsprofessionals

De afgelopen jaren werd ook meer ingezet op de professionele ontwikkeling van de leerkracht en docent zelf. In samenwerking met Vlajo en UNIZO Onderwijs & Ondernemen, ontwikkelt VLAIO de portaalsite Ondernemend Onderwijs. Deze portaalsite ondersteunt onderwijsprofessionals bij de ontwikkeling van het ondernemende vermogen van leerlingen en studenten. Ondernemend Onderwijs fungeert als een kennis- en leerplatform dat een brede waaier aan theorieën, concepten en mogelijke toepassingen aanreikt: van de creatie van een ondernemende school of universiteit tot het opzetten van concrete les- en leerpraktijken.

Alle info vind je op www.startmeupfest.vlaanderen.



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer