Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 18 dec 2020 08:20 

Kiemremming aardappelen niet vanzelfsprekend


Sinds dit bewaarseizoen zijn we door het wegvallen van de erkenning van chloorprofam noodgedwongen moeten overschakelen naar andere alternatieven. Dit verloopt in binnen- en buitenland niet altijd even goed. Graag geven we kort nog wat aandachtspunten mee.

Erkenningen
Nu sinds deze zomer de actieve stof chloorprofam (CIPC) in gans Europa verboden is, moeten de aardappeltelers vanaf dit bewaarseizoen aan de slag met alternatieven tijdens de bewaring:  
  • 1,4 Sight (actieve stof 1,4 dimethynaftaleen). Dit kan tijdens het seizoen tot 6 maal toegepast worden telkens aan maximaal 20ml/ton.
  • Ethyleen: op de markt onder de handels Restrain en BioFresh. Hierbij wordt in de loods continu de concentratie van ethyleen op peil gehouden, ofwel door het omzetten van ethanol naar ethyleen (Restrain) of door ethyleen-gas toe te dienen (BioFresh).
  • Biox-M op basis van muntolie. Dit product was al enkele jaren op de markt, maar sinds begin november is er voor Biox-M een zogenaamde 120-dagen-toelating: hierdoor kan de dosering flexibel gekozen worden tussen 30 en 90 ml/ton, mits het respecteren van de totale dosis van maximaal 390 ml/ton aardappelen over het volledige bewaarseizoen.
  • Argos op basis van sinaasappelolie. Dit product is pas sinds begin oktober erkend in België en kan per seizoen tot 9 maal toegepast worden, telkens aan 100 ml/ton aardappelen.
Start seizoen 2020-2021   Deze nieuwe manier van kiemremming bracht (én brengt) heel wat kopzorgen met zich mee: 
  • Niet alle alternatieven waren/zijn beschikbaar in de verwachte hoeveelheden.
  • De aardappelen kwamen kiemlustig uit de grond, waardoor de kieming al vlug van start ging en er vroeger moet gestart worden of vlugger terug gekomen dan verwacht.
  • Het inkoelen kon aanvankelijk door warme dag- en nacht temperaturen niet snel gebeuren.
  • In bestaande loodsen die aangepast werden om te kunnen foggen, bleek de luchtverdeling niet altijd ideaal te zijn, dus ook de verdeling en werking van de kiemremmers was soms teleurstellend.
  • De kostprijs van de kiemremming ligt fors hoger dan in het verleden.
Dit is het eerste seizoen waar alle aardappeltelers met deze nieuwe kiemremmers aan de slag gaan en door de beperkte ervaring waarschijnlijk nog zaken boven water zullen komen.    Heet vernevelen vraagt aandacht Op ethyleen na, dienen de nieuwe kiemremmers heet verneveld te worden. Dit gebeurt door de vloeibare formuleringen op te warmen tot ze in gasvorm overgaan en in de bewaarcel kunnen ingebracht worden. Idealiter gebeurt dit met een electrofog of synofog. Hierbij wordt op elk toestel de temperatuur ingesteld tot op welke hoogte het product verwarmd wordt. Deze temperatuur is product-specifiek. Zo is deze voor Biox-M en Argos om en bij 180 °C (bij electrofog) en 245°C voor 1,4 Sight (electrofog). Deze toestellen hebben ook een beveiliing, waardoor de temperatuur niet veel hoger kan oplopen dan ingesteld. Zoniet, kunnen de toestellen het product opwarmen tot een temperatuur waarbij de producten ontvlammen. Dit willen we ten allen prijze vermijden om brand in de loodsen tegen te gaan!   
  Op 4 december werden in Duitsland met onmiddellijke ingang de producten Argos en 1,4 Sight verboden, dit omdat er 2 loodsen afgebrand waren bij de toepassing. In deze loodsen zou gewerkt zijn met een toestel type swing- of pulsfog, waarbij de temperatuur niet kan ingesteld worden en dus op te hoge temperaturen zal gewerkt zijn met brand tot gevolg.    
201217_foggen_muntolie.jpg
  Het foggen gebeurt in Vlaanderen in praktijk doorgaans in loonwerk. Als je zelf producten toepast, respecteer dan ten alle tijde de geadviseerde temperaturen per product!       Brochure kiemremming  De voorbije 2 bewaarseizoenen werden de alternatieven van CIPC opgevolgd door Inagro, zowel in eigen proeven als in praktijkloodsen, dit in het kader van een demonstratieproject van de Vlaamse Overheid, dat uitgevoerd werd samen met de collega's van het PCA in Kruishoutem. U dan deze brochure onderaan deze blog downloaden of consulteren op de website van PCA.  Documenten Brochure_kiemremming_2020.pdfBrochure_kiemremming_2020.pdf


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer