Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 mei 2021 14:22 

Kwart meer Belgische wijnbouwers in 2020


De totale Belgische wijnproductie in 2020 benadert die uit het topjaar 2018 en dat ondanks de late vorst in mei 2020 en de te hete zomer, wat leidde tot minder sappige druiven. Opvallend: het aantal wijnbouwers steeg sterk in 2020, met meer dan een kwart.

Het aantal Belgische wijnbouwers stijgt jaar na jaar. In 2020 werden maar liefst 198 wijnbouwers geregistreerd tegenover 154 in 2019. Dat gaat over zowel professionele als amateur wijnboeren.

 

De grootste stijging vond plaats in de provincies Limburg (37 wijnboeren tegenover 27 in 2019) en Luik (21 wijnboeren tegenover 9 in 2019). Vlaanderen heeft met 68 % nog steeds dubbel zoveel wijnboeren dan Wallonië, maar Wallonië deed een flinke inhaalbeweging. In 2019 was nog maar 25 % van de wijnboeren Waals, in 2020 al 32 %.  

 

In totaal werd in België maar liefst 587 hectaren gebruikt om wijn te verbouwen. Gemiddeld beplant een wijnboer 3 hectaren met wijnstokken. Slechts 14 producenten bezitten meer dan 10 hectaren grond.

  Minder wijnboeren, maar meer productie in Wallonië

Ondanks dat Vlaanderen meer wijnboeren én meer bebouwde hectaren heeft (326 hectaren tegenover 260 in Wallonië), produceerde Wallonië aanzienlijk meer liters (mousserende) wijn. Op een totaal van 1.853.034 liter werd 1.003.059 liter geproduceerd door Wallonië, dat is zo’n 10 % meer dan Vlaanderen.

 

Dat is vooral te verklaren door de hogere productie van mousserende wijn die vooral in Henegouwen plaatsvindt. De productie van mousserende wijn verdraagt immers een grotere opbrengst per hectare die bij stille wijn beperkt moet worden om een bepaalde minimumkwaliteit van de wijn te bekomen.  Henegouwen blijft daarmee de eerste plaats behouden van grootste wijnproducent in België met maar liefst 31 % van de totale productie (568.936 liter wijn).

  Mousserende

De wettelijke benaming voor wijn met bubbels of schuimwijn is mousserende wijn. Een synoniem hiervoor is Sekt, dat voornamelijk in Duitsland gebruikt wordt. De meest bekende namen van mousserende wijn zijn champagne, prosecco en cava. Dat zijn tegelijkertijd beschermde oorsprongsbenamingen die enkel in afgebakende gebieden en onder strikte voorwaarden mogen gebruikt worden. Vermeldt het etiket crémant (Frankrijk en België), dan betekent dat onder meer dat de wijn een beschermde oorsprongsbenaming heeft én dat de druiven met de hand geplukt werden.

De twee belangrijkste manieren zijn de traditionele methode en de Charmat-methode. In België wordt momenteel enkel de traditionele methode toegepast.

Zij start met het samenstellen van een basiswijn van goede kwaliteit. Die wijn wordt gebotteld en een suiker-gist oplossing (liqueur de tirage genaamd) wordt in de fles toegevoegd. De fles wordt gesloten met een kroonkurk en een tweede gisting komt op gang. Daarbij wordt de suiker-gistoplossing omgezet in koolzuurgas (en nog wat extra alcohol) wat zorgt voor de bubbels. Hij ligt nadien minstens 9 maanden  op de wijnmoer.

Na die periode wordt de fles geleidelijk van een horizontale naar een verticale positie gedraaid met de flessenhals naar beneden (dat heet een remuage). Al het bezinksel van de suiker-gistoplossing zakt op die manier naar de hals. Daarna wordt de hals van de fles bevroren en de fles geopend. De opgestapelde druk in de fles zorgt er voor dat het bevroren bezinksel er in één beweging uitvliegt (dégorgement). Het vrijgekomen volume wordt aangevuld met de dosagelikeur, die al dan niet een bepaalde hoeveelheid suiker bevat. Hierna wordt de fles met een specifieke kurk afgesloten en is hij klaar voor verkoop.

De Charmat-methode, een uitvinding van de Fransman Eugène Charmat, wordt vooral toegepast bij de productie van de bekendste Italiaanse mousserende wijn, namelijk prosecco. Ook hier wordt een suiker-gistmengsel toegevoegd aan de wijn maar in tegenstelling tot het gebruik van aparte flessen bij de traditionele methode wordt hier een grote hoeveelheid wijn in een tank bewaard tot na de gisting. Dat zorgt voor andere bubbels en een fruitigere smaak van de prosecco.

Nog enkele wist-je-datjes over mousserende wijn
  • De druk in een fles mousserende wijn moet minstens 3 bar bedragen. Bij mousserende kwaliteitswijn is er sprake van een minimumdruk van 3,5 bar.
  • Een fles mousserende wijn moet verplicht afgesloten worden met een paddenstoelvormige stop van kurk of ander materiaal die met een korfsluiting aan de fles bevestigd is. De flessen mogen dus niet met een kroonkurk worden verkocht.
  • Sinds kort wordt er ook geëxperimenteerd met mousserende wijn op basis van rode wijn.


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer