Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 feb 2022 11:24 

ACTIE 'Faire prijzen voor onze producten'


Onder dit motto willen ABS en BB de onderhandelaar Ingro ondersteunen in het bekomen van aanvaardbare prijzen voor de groenten, bestemd voor industriële verwerking.

In december en januari staan de jaarlijkse contractonderhandelingen voor industriegroenten in de regio West-Vlaanderen op de planning. Onder andere Ingro, de belangrijkste vereniging van industriegroentetelers, gaat hierbij in gesprek met de afnemers van industriegroenten (vooral diepvriesbedrijven). Het resultaat van deze onderhandelingen zijn idealiter prijzen waarmee zowel teler als afnemer overweg kunnen. Dit jaar lopen de onderhandelingen allesbehalve goed en weigeren de afnemers rekening te houden met de realiteit van zeer sterk gestegen kosten.. Groententelers verwachten meer respect voor hun werk en een eerlijk inkomen.
Vooraleer de onderhandelingen starten, wordt de kostprijs en de rendabiliteit van industriegroenten in kaart gebracht. Daarbovenop wordt ook rekening gehouden met de verwachte kostprijsstijgingen voor onder andere kunstmeststoffen, gewasbescherming, energie, tewerkstelling en de kosten die voortvloeien uit allerlei extra eisen in de lastenboeken voor teeltseizoen 2022. Uit alle berekeningen blijkt dat er een kostprijsstijging tussen de 10% à 21% in functie van de teelt nodig is om het rendement op een aanvaardbaar niveau te bregen. Meerdere teelten kennen bovendien al jaren een ondermaatse prijsvorming wat maakt dat een inhaalbeweging hier broodnodig is.

Druk prijsvorming
Het eerste voorstel van de afnemers van industriegroenten was volstrekt ondermaats. Een algemene prijsverhoging van 3%, met uitzondering van 5% voor een aantal teelten en 10% voor spinazie lijkt mooi, maar dekt de toegenomen kosten niet.
Ingro informeerde zijn leden over dit voorstel en die konden onmogelijk akkoord gaan.
De landbouworganisaties ABS en BB zijn verontwaardigd over de gang van zaken en kunnen zich evenmin vinden in dit voorstel.
Na een aanzegging van een actie door ABS werden er nieuwe voorstellen gedaan door verschillende afnemers. Het antwoord van de groententelers was unaniem afwijzend: ‘Er wordt nog steeds onvoldoende rekening gehouden met de stijgende kostprijs voor het telen van kwaliteitsvolle industriegroenten. De contractprijzen moeten meer stijgen en dit ten minste in lijn met de stijgende kostprijzen’, aldus ABS en BB. Het hoeft niet te verbazen dat met deze gegevens de actiebereidheid onder de groententelers zeer groot is

Op donderdag 10 februari plannen BB en ABS darm een actie voor de deur van verschillende afnemers, aangezien een redelijk akkoord blijkbaar niet rond de tafel bereikt kan worden.
Met deze actie willen we een krachtig signaal geven richting de afnemers. Landbouwers hebben nood aan prijzen voor hun producten die meer dan louter kostendekkend zijn. Faire prijzen voor onze producten, meer wordt er niet gevraagd kan worden.

PRAKTISCH – donderdag 10 februari
Locatie 1: start actie bij Ardo (10u), waarna ook nog andere bedrijven bezocht worden. contactpersoon Rony Neyens, voorzitter provinciale vakgroep vollegrondsgroenten BB West-Vlaanderen: 0479 29 35 84

Locatie 2: start actie Pasfrost (10u) & aanvullend andere bedrijven -> contactpersoon Danny Metsu, voorzitter ABS Ieper: 0476 95 46 58

Voor meer informatie:
Danny Metsu 0476 95 46 58
Mark Wulfrancke 0498914422

 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer