Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 apr 2022 09:18 

Stikstofdossier: gevolgen voor de Vlaamse nutsdierenhouders


Vraag om uitleg over de gevolgen voor de Vlaamse nutsdierenhouders van de plannen van de Europese Commissie om schadelijke uitstoot door intensieve veeteelt in te perken
van Emmily Talpe aan minister Hilde Crevits

De voorzitter

Mevrouw Talpe heeft het woord.

Emmily Talpe (Open Vld)

Voorzitter, minister, ik richt deze vraag om uitleg tot u naar aanleiding van de voorstellen die de Europese Commissie op 5 april jongstleden op tafel heeft gelegd om de schadelijke uitstoot door de industrie en intensieve veeteelt verder in te perken. Het gevolg hiervan – dat zal ik verder nog duiden – is dat het aantal bedrijven dat wordt gevat door deze regels, aanzienlijk uitbreidt, vanwege de modernisering van deze richtlijn. 

Het is de bedoeling om een bijdrage te leveren in het streven van de Europese Unie om tegen 2050 geen broeikasgassen meer uit te stoten. Maar het gaat verder en betreft ook  vervuilende stoffen als ammoniak, fijnstof en zware metalen. De voorbije jaren is de uitstoot al serieus verminderd, met 40 tot 75 procent. Door de aanscherping moet de uitstoot verder worden verminderd.

Zoals daarnet gezegd, zal ook het speelveld worden uitgebreid. We hebben nu ongeveer 20.000 landbouwbedrijven die onder de richtlijn vallen, maar met de nieuwe regels zullen dat geleidelijk aan 185.000 vestigingen zijn, die samen 13 procent van de Europese landbouwbedrijven uitmaken.

De Europese commissaris voor Milieu is uiteraard heel blij met de nieuwe maatregelen. Hij stelt dat de rundvee-, varkens- en pluimveebedrijven samen 60 procent van de uitstoot van ammoniak en 43 procent van de uitstoot van methaan veroorzaken. Die maatregelen zullen ertoe leiden dat de situatie aanzienlijk verbetert. Hij spreekt over een bedrag van 5,5 miljard euro per jaar. Ik wilde even aanhalen hoe hij aan dat bedrag komt. Het is een opmerkelijke vaststelling.

Minister, wat vindt u zelf van die voorstellen? Hebt u kennis van de inhoud ervan?

Wat zullen de gevolgen zijn voor onze Vlaamse bedrijven en zeker voor de nutsdierenhouders?

Welke gevolgen hebben deze voorstellen op praktisch en financieel vlak? Wat zal er op hen afkomen?

Tot slot, welke impact zal dit algemeen hebben op het Vlaamse landbouwbeleid?

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

De voorstellen tot aanpassing van de Europese richtlijn over industriële emissies worden door onze administratie opgevolgd om de impact op de Vlaamse veehouderij in te kunnen schatten. Een belangrijke wijziging heeft betrekking op de uitbreiding van het aantal bedrijven die onder de richtlijn zouden vallen. Alle rundvee-, varkens- en pluimveebedrijven met meer dan 150 grootvee-eenheden zouden onder het toepassingsgebied van de richtlijn vallen. Voor Vlaanderen betekent dit een substantieel groter aantal bedrijven aangezien 150 grootvee-eenheden overeenstemt met 500 vleesvarkens, 10.714 leghennen of een melkveebedrijf van 105 melkkoeien en bijhorend jongvee. Dat is toch indrukwekkend. 

De milieunormen zullen voor elke sector worden gedefinieerd en bij de beste beschikbare technieken (BBT’s) worden gepubliceerd. Er is nog geen zicht op de concrete milieunormen en dus kunnen we de concrete impact en de gevolgen niet in kaart te brengen voor die veehouderijen die door de richtlijn gevat zouden zijn.

Op dit ogenblik kunnen we dus niet precies meegeven wat de impact van de richtlijn en de bijhorende normen is op het Vlaamse landbouwbeleid.

De voorzitter

Mevrouw Talpe heeft het woord.

Emmily Talpe (Open Vld)

Bedankt voor uw antwoord. Ik denk dat het wel begrijpelijk is dat de sector bezorgd is. Er komt vandaag al heel wat op hen af. Door de perceptie van de druk die op de landbouw ligt, voelen ze zich soms de oorzaak van heel veel problemen, terwijl ze ook wel samen willen zoeken naar oplossingen en ze in de toekomst ook zelf de oplossing zullen uitmaken. Het is dus nog wat afwachten wat die Europese maatregelen zullen zijn. We hebben natuurlijk ook het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), waarvoor we ons strategisch programma opmaken. Het lijkt me goed dat we dit heel goed op elkaar afstemmen en bekijken wat de gevolgen ervan zijn. Ik heb dus geen bijkomende vragen, aangezien we nog even moeten afwachten, maar ik ben in ieder geval blij dat uw administratie en uzelf dit ook opvolgen.

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Ik heb geen verdere commentaar. Er waren ook geen verdere vragen.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.

 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer