Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 mei 2022 09:26 

Morgen eten we duurzamer, meer plantaardig en gemakkelijk


Met de Food At Work Ecotrophelia Awards daagt de voedingsindustrie jongeren uit om een innovatief en duurzaam voedingsproduct te ontwikkelen dat, wie weet, binnenkort in de winkelrekken zal liggen.

Meer dan 200 aanwezigen kregen op het Food Forward Event alvast een voorsmaakje van die voeding van de toekomst. De studententeams toonden dat ze op 3 manieren anders vorm willen geven aan de voeding van morgen: met minder voedselverlies, meer plantaardige voeding en meer gebruiksgemak. We zoomen in op deze trends samen met juryleden Lore Knaepen van Flanders’ FOOD en Emmanuel Vanzeveren van Wagralim… en de studenten zelf natuurlijk!  

Komaf met voedselverlies

Een eerste trend die Lore Knaepen van Flanders’ FOOD bij verschillende deelnemers terugvindt is het valoriseren van nevenstromen. De studenten willen voedselverlies tegengaan door restproducten op een creatieve manier een nieuwe bestemming te geven. “Ook bij onze voedingsbedrijven zien we daar steeds meer aandacht voor en bij Flanders’ FOOD zetten we daar verder op in met onze nieuwe roadmap nevenstromen.” 
De trend om reststromen te valoriseren en de uitdagingen die ermee gepaard gaan kwamen op Food Forward ook aan bod tijdens de inspiration talk van Marie Demarcke en Ellen Martens, beiden innovation managers bij Flanders' FOOD. 

 

De winnaars van de Food At Work Ecotrophelia Awards, een team van de Thomas More Hogeschool, ontwikkelde met “WheyMore”, een lekker, vegetarisch drie-in-één product dat voedselverspilling tegengaat door gebruik te maken van wei, een restproduct uit de kaasproductie. Het biedt consumenten eiwitten en vezels, zowel als in vorm van broodbeleg, dipsaus als pastasaus:

 

De andere innovaties die oplossingen bieden tegen voedselverlies ontdek je hieronder:

Ooft: een booster shot op basis van afgekeurde peren
 

Gin’eco: een Belgische gin op basis van aardappelschillen

Crack’o’Sphere: aperitiefcracker met vulling op basis van lelijke groenten

Zoost: een energiedrank op basis van sinaasappelschillen

Flexitarisme in opmars

Emmanuel Vanzeveren (Wagralim) ziet in de verschillende innovaties van de jongeren ook “een duidelijke trend naar meer plantaardige of hybride voedingsproducten, op maat van flexitariërs“. “Ook bedrijven kijken meer en meer naar plantaardige alternatieven om hun gamma uit te breiden.”

Zo ging de tweede prijs naar een team van de UGent die ChiPEULata ontwikkelde, een hybride worst op maat van hedendaagse flexitariërs. Het bestaat voor de helft uit varkensvlees en voor de helft uit witte bonen en rode linzen, die extra vezels toevoegen. In deze video leggen ze uit waarom ze voor dit product kozen.

 

Het publiek op Food Forward was duidelijk gecharmeerd door Veclair: een vegan en allergeenvrije mix voor eclairs.

Neem een kijkje naar de andere producten die oplossingen bieden op maat van flexitariërs:

Wacko Yaco: een mocktail op basis van yacon
 

Walt: een vegan en allergeenvrije Brusselse wafel
 

Nom Di Jus: een multi-vruchtensap met notenmelk
 

Poti-flan: een flan gemaakt van wortelen en pompoen

Maak het ons gemakkelijk

De derde trend die duidelijk naar boven kwam bij jongeren is “gemakkelijke” voeding. Jongeren willen evenwichtig en lekker eten, maar tegelijk willen ze geen tijd verliezen. Ze zoeken dus gebruiksgemak, zowel bij het ontbijt, tijdens de lunch, onderweg of tijdens het avondmaal. Emmanuel merkt ook op dat jongeren een onderscheid maken: “Soms willen we eenvoudige « ready to use » porties, bijvoorbeeld om buitenhuis te consumeren. Maar tegelijk blijven velen ook graag zelf koken, bijvoorbeeld thuis met de familie.”

 

De andere innovatie oplossingen met oog voor gebruiksgemak ontdek je hieronder:

Hempmix: evenwichtige zoete en zoute koekjes met hennepzaad

Quickly Crunch: een deeg om snel en evenwichtig te ontbijten

Salicroc: een gezouten aperitief cracker
met zeekraal

​​​​​​​

Yacookie: een vezelrijk koekje, met yacon en zonder suiker
 

Easy peaces: eiwitrijke fingerfood, op maat van mensen met een motorische beperking

 

Van inspiration talks in de stijl van de bekende TED-talks, gevolgd door een tasting van de meest duurzame en innovatieve producten ontwikkeld door jongeren, tot de uitreiking van de winnaars van de Food At Work Ecotrophelia Awards: Food Forward was een dag vol smaak en inspiratie die je met deze video herbeleeft.

 

Ben je student en wil jij ook meedoen aan de Food At Work Ecotrophelia Awards? Of heb je zin om te komen werken in de voedingssector? Surf snel naar www.foodatwork.be 

 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer