Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 jul 2022 17:12 

Droogte 2022: ernstige droogte in Europa heeft impact op onze voedselproductie


Deskundigen waarschuwen: “Ernstige droogte in Europa heeft impact op onze voedselproductie”Door de hevige hittegolf waarschuwen klimaat- en landbouwexperts dat de inspanningen van de Europese landbouwers, die dit jaar serieuze arbeid hebben geleverd om het gat te dichten dat ontstaan is door de oorlog in Oekraïne, mogelijk tevergeefs zouden kunnen zijn.

Volgens een nieuw rapport van de Europese Commissie, loopt bijna de helft van het grondgebied in Europa het risico om getroffen te worden door ernstige en aanhoudende droogte.   

Een evaluatie van de droogte in Europa, die afgelopen maandag door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek is gepubliceerd, schetst een grimmig beeld van de droge en moeilijke maanden die ons in het verschiet liggen. Uit het rapport blijkt dat maar liefst 46 procent van het Europese grondgebied momenteel te kampen heeft met ernstige droogte, waarvan 11 procent op een “kritiek” niveau.

Het gebrek aan vocht in de bodem veroorzaakt aanzienlijke stress op de vegetatie, waardoor de landbouwsystemen in Europa flink onder druk komen te staan en er bezorgdheid heerst over de gevolgen voor de oogstopbrengsten.

Duidelijke opwaartse trend

In de evaluatie worden met name Frankrijk en de mediterrane regio’s, waaronder Italië, Spanje en Zuid-Griekenland, genoemd als de zwaarst getroffen gebieden.

Daarnaast wijzen de onderzoekers naar de duidelijke opwaartse trend van het aantal droogtes in Europa. “De ernstige droogte waarmee verschillende regio’s van Europa sinds het begin van het jaar te kampen hebben, breidt zich verder uit en verergert. De beschikbaarheid van water zal de komende maanden mogelijk zelfs in het gedrang kunnen komen”, zo valt te lezen.

“We zien probleem na probleem”, zegt Serge Zaka, agro-klimatoloog bij het Franse agronomische bedrijf ITK. “We hebben te maken met zowel een impact van temperatuurstress als waterstress. Zo zorgt de hitte voor stress bij melkvee, wat leidt tot een verminderde melkkwaliteit. Daarnaast wordt ook de hormoonhuishouding aangetast door de extreme temperatuur, wat de vruchtbaarheid van dieren aantast.”

Voedselproductie serieus geraakt

Door de hevige hittegolf waarschuwen klimaat- en landbouwexperts dat de inspanningen van de Europese landbouwers, die dit jaar serieuze arbeid hebben geleverd om het gat te dichten dat ontstaan is door de oorlog in Oekraïne, mogelijk tevergeefs zouden kunnen zijn.

Zo merkte de Spaanse minister van Landbouw op dat het land naar verwachting aanvankelijk 20 miljoen ton graan zou produceren. Echter als gevolg van de “uitzonderlijke klimatologische omstandigheden” is dat gedaald tot zo’n 17 miljoen ton.

In bijna alle sectoren van de agro-industrie wordt dan ook een “drastische terugval van de oogstopbrengst” verwacht, wat de voedselzekerheid in gevaar brengt, zo citeert Euractiv de Hongaarse minister van Landbouw, die afgelopen maandag aanwezig was bij een vergadering van EU-ministers van Landbouw.

Hydroloog aan de Universiteit Utrecht, Niko Wanders, zegt dat het Europese ecosysteem “onder de druk kan bezwijken” en dat het duidelijk is dat de “situatie over de gehele linie verslechtert.”

 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer