Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 nov 2022 12:01 

Wordt de pachtwetgeving een nieuwe struikelsteen voor de Vlaamse regering?


Het is dan wel vakantie, de Vlaamse regering heeft de handen vol met enkele dringende dossiers. Er is de Ventilus-hoogspanningslijn, het stikstofdossier en het mestactieplan maar er is nog een ander dossier dat haar de nodige hoofdbrekens kan bezorgen. Want ook de pachtwetgeving heeft een update nodig. "De aanpassing ervan wordt een politiek moeilijke evenwichtsoefening", zegt Bart Van Opstal van de Notarissenfederatie in "De wereld vandaag".

De pachtwetgeving is de oudste wetgeving in ons land en regelt de relatie tussen de eigenaar van een stuk grond en de landbouwer die de grond bewerkt. Hoewel eeuwenoud, wordt ze nog vaak toegepast.

“Vlaanderen telt heel wat landelijke gebieden waar landbouwgronden verkocht worden. Dan moet je er als notaris op toezien dat de regels gevolgd worden. Je moet de koper correct informeren en erover waken dat de pachter de rechten krijgt die hij volgens de wet heeft”, aldus Bart Van Opstal.

Helaas is het niet altijd even duidelijk of en aan wie een goed verpacht is. Het gaat om heel langlopende contracten die vaak van generatie op generatie overgaan. Notarissen hebben er bij de opmaak van een verkoopakte soms een hele kluif aan om uit te zoeken wie nu precies de pachter is. “Dat is belangrijk, want de pachter heeft voorkooprecht, hij heeft als eerste voorrang om een stuk grond te kopen”, aldus Van Opstal.

Een herziening van de wet dringt zich dus op, al was het maar omdat het eigenaarschap geëvolueerd is, net als de manier waarop we aan landbouw doen.

Ook de politiek is vragende partij voor een heropfrissing van de pachtwet. Nieuwe pachtregels kunnen er immers voor zorgen dat er sneller bomen kunnen worden aangeplant op die grond. Nu is het zo dat wanneer Vlaanderen grond aankoopt die gepacht wordt door een boer, die pachtperiode nog jaren blijft doorlopen. Al die tijd kan de nieuwe eigenaar er niets mee aanvangen en er dus bijvoorbeeld ook geen natuur- of bosgebied van maken.

De pachtregels zijn een bevoegdheid van de minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). Zijn collega van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil de opzegtermijn ervan inkorten en zo komaf maken met de huidige anomalie waarbij 45.000 hectare zonevreemde landbouw in natuur- en bosgebied ligt.

De onderhandelingen voor nieuwe pachtregels slepen al even aan en beloven opnieuw wrijvingen te veroorzaken binnen de Vlaamse regering. “Een delicate evenwichtsoefening tussen verschillende belangengroepen”, zegt ook Van Opstal. “Enerzijds heb je de voedselvoorziening, die meer dan ooit essentieel is, anderzijds zit je met Europese normen voor bebossing waar je moet aan voldoen. Op politiek vlak zullen er knopen moeten worden doorgehakt”, aldus nog Van Opstal.

Beluister het gesprek met Bart Van Opstal in "De wereld vandaag"

 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer