Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 18 jan 2023 09:30 

Effect van klimaatverandering op perenteelt


In 6 koepels van de Ecotron van de UHasselt in Maasmechelen zullen wetenschappers de volgende 3 jaren onderzoek voeren naar de impact van de klimaatverandering op de perenteelt in onze regio. In de helft van de koepels wordt het klimaat van nu nagebootst, en in de andere het klimaat van 2040.

In Maasmechelen zijn vanmorgen 12 perenbomen in 6 klimaatkoepels van de Ecotron van de UHasselt geplaatst. Wetenschappers willen de komende 3 jaar nagaan wat de impact is van de klimaatverandering op de perenteelt in onze regio. Voor dat onderzoek werkt de UHasselt samen met het Proefcentrum Fruit en het Vlaams Centrum voor de Bewaring van Tuinbouwproducten.

 

Kwaliteit van conferenceperen in 2040

"In Ecotron kunnen we in afgesloten, doorzichtige koepels verschillende omstandigheden van de klimaatverandering simuleren", zegt Nadia Soudzilovskaia, professor Milieubiologie en hoofd van het onderzoekscentrum Ecotron. "In 3 koepels bootsen we het klimaat na van 2040 en in de andere 3 koepels bootsen we het huidige klimaat na. Daarbij gaan we de kwaliteit van fruit in deze verschillende omstandigheden vergelijken."

"De klimaatmodellen waar we ons op baseren voor de simulaties, zijn de modellen die gebruikt worden bij de klimaatconferenties", vult  Ann Schenk, projectleider van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten aan. "De temperatuur wordt verhoogd, de vochtigheid wordt aangepast en er zijn andere windsnelheden: alles wordt aangepast aan het klimaat van 2040." In dat scenario wordt er vanuit gegaan dat het gemiddeld 2 tot 3 graden warmer zal zijn en dat de CO2-uitstoot in de lucht niet is afgenomen.

  Gevolgen voor teelt en bewaring

"We gaan ervan uit dat perenbomen goed bestand zijn tegen de klimaatopwarming en dat warmere temperaturen juist positievere effecten zouden kunnen hebben op het fruit", zegt Soudzilovskaia. "Maar daar zijn we natuurlijk niet zeker van. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat we onverwachte perenziektes ontdekken." Ook op microscopisch vlak zullen de wetenschappers de bodemsamenstelling analyseren. Welke schimmels groeien er, welke ziektes kunnen optreden en hoe reageren de celculturen in de bodem?

"Voor de bewaring betekent het bijvoorbeeld dat we nagaan of de plukdatum gaat veranderen, of er bewaarziekten gaan optreden en of we de bewaartijd moeten herzien", vult Schenk aan. "Moeten de omstandigheden van de bewaring worden aangepast? Zullen we de zuurstofconcentratie in de koelcellen en de bewaartemperatuur moeten aanpassen?"

Top 3 van wereldexport

De perenbomen die gebruikt worden voor het onderzoek zijn uit de Haspengouwse grond gehaald. Het Proefcentrum Fruit (PC Fruit) vindt het belangrijk om na te gaan of het nog zinvol is om nieuwe perenbomen aan te planten. 

“België zit jaarlijks in de top 3 wat betreft de export van peren in de wereld, zeker als het gaat om ons hoofdras Conference", zegt Inge Moors, Limburgs gedeputeerde voor Landbouw en voorzitter van PC Fruit. "52 procent van de Conference wordt in Limburg geteeld. Investeren om na te gaan hoe de toekomst eruit moet zien, is dus erg belangrijk. Zo kunnen we telers nog beter voorbereiden op de toekomst, zodat deze teelt het huidige succes kan verderzetten."

Over 2 jaar worden de eerste onderzoeksresultaten verwacht.


 

 

 

 

 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer