Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 aug 2023 11:39 

Graan: toestand 10/8


Nu de weersvoorspellingen verbeteren, zal er in bepaalde regio’s terug geoogst kunnen worden. Daarvoor zijn wel eerst een paar dagen met drogend weer nodig. Hier en daar kon er midden juli nog een dag gestolen worden om te dorsen, maar sinds eind juli werd het moeilijker. Waardoor we een versnipperde oogst hebben.

Sinds 24/07 viel er aan de kust 65 mm (Koksijde), terwijl in het binnenland 110 mm in Kruishoutem, tot 125 mm in regio Sint-Truiden en 130 mm in Ukkel werd geregistreerd. Door de uitgestelde oogst, zijn er veel percelen ondertussen zelfs al overrijp.

Oogst en kwaliteit
Dit heeft gevolgen voor de oogst en de kwaliteit van het graan. Enerzijds zien we dat legergevoelige variëteiten tegen de grond gaan, anderzijds merken we schot van het graan. Er zijn van het LCG-netwerk 2 locaties geoogst:
Houtave (Brugse Polder) op 26/07 en Zwevegem (Regio Kortrijk) op 18/07. De proef in Houtave is gemiddeld aan 15,0% vocht gedorsen, in Zwevegem lag het op 13,4% vocht. Het hectolitergewicht (HL) zat er toen gemiddeld op net geen 80 kg/hl. Wat vergelijkbaar is met vorig seizoen.

Hectolitergewicht
Door de weersomstandigheden verwachten we dat het HL van de nog te oogsten percelen lager zal liggen. Door het opnieuw natter worden van het graan, kan het kiemingsproces in principe van start gaan als de korrel nog in de aar zit. Dit kiemen van het graan in de aar wordt schot genoemd. Bepaalde variëteiten zijn hier gevoelig voor, maar kan ook afhangen van de regio (invloed van natte en warme omstandigheden). Ook al is het niet direct zichtbaar, het heeft wel meteen een impact op de graankwaliteit. De suikers, die elangrijk zijn voor de kwaliteit, worden namelijk al omgezet in het graan. Het graan zwelt ook telkens als het nat wordt, en keert niet volledig terug naar de oorspronkelijke grootte. De grotere korrels nemen dan meer plaats in, maar wegen niet meer. Wat invloed heeft op het HL.

Schimmels
De omstandigheden hebben ook een impact op de groei van schimmels, veelal ‘black head mold’, of zwartschimmel (zie figuur 1). Deze groeien over het algemeen op de oppervlakte en hebben geen invloed op de korrel. De mycotoxines DON en ZEA, veroorzaakt door de schimmel Fusarium, kunnen echter accumuleren bij een uitgestelde oogst. Eind mei – begin juni werd de aanwezigheid van DON nog bepaald bij een staalnamecampagne in Wallonië en in het LCG-netwerk in Vlaanderen. Toen waren er geen duidelijke indicaties dat er dit seizoen grote problemen met DON zouden optreden. Maar door de uitgestelde oogst is het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. Analyses bij oogst kunnen duidelijkheid geven. Stel bij de oogst, indien mogelijk, de ventilator van de dorser wat hoger, zodat de lichte aangetaste korrels door Fusarium weggeblazen worden. Deze bevatten de hoogste concentratie mycotoxines. Droog daarnaast het graan zo snel mogelijk en dors de meest gelegerde of aangetaste percelen apart.
Het weer blijft onvoorspelbaar. Hou je percelen goed in de gaten, en veel succes met de oogst!

 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer