Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 mrt 2021 08:04 

Verantwoord gebruik van antibiotica bij dieren


Vraag om uitleg over de ondersteunende rol van Vlaanderen bij het nieuwe Convenant betreffende het verantwoord gebruik van antibiotica bij dieren van Emmily Talpe aan minister Hilde Crevits

De voorzitter

– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.

Mevrouw Talpe heeft het woord.

Emmily Talpe (Open Vld)

Minister, na het eerste convenant 2016-2020 is er nu het nieuwe convenant voor de toekomst, overeengekomen tussen de federale overheid, het Kenniscentrum inzake antibioticagebruik en -resistentie bij dieren (Antimicrobial Consumption and Resistance in Animals (AMCRA)) en 21 verschillende partners, waaronder landbouworganisaties en dierenartsenverenigingen.

In het eerste convenant werden al ambitieuze doelstellingen vooropgesteld. Die werden goed bereikt. Algemeen hebben we een daling van alle antibiotica met een goede 40 procent. Voor de meest kritische en gemedicineerde dierenvoerders was dat zelfs meer dan 70 procent. Dat plan is dus heel goed geslaagd, en ik ben blij dat er een nieuw convenant is met een aantal heel concrete reductiedoelstellingen: een maximaal totaal gebruik van 60 milligram; het gebruik van colistine verminderen tot maximaal 1 milligram; het gebruik van gemedicineerd voeder verminderen met 75 procent tegen eind 2024; komen tot minder dan 1 procent zware gebruikers. Er zijn ook algemene, niet-becijferde doelstellingen, meer specifiek richting gezelschapsdieren, want ook daar willen we het antibioticagebruik verminderen. We hebben ook het actieplan tegen antimicrobiële resistentie (AMR). Dat plan moet nu worden gevalideerd.

Eind 2019 stelde ik hier de vraag welke rol Vlaanderen hierin zou spelen. Uiteraard is het dierengezondheidsbeleid federale materie, maar wij hebben vanuit Vlaanderen wat betreft het sensibiliseren en bewustmaken en wat betreft de reductie van het antibioticagebruik toch een belangrijke rol te spelen. Dat zit bij het Departement Landbouw en Visserij goed ingebakken. Ook het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) kan een actieve rol spelen om dat actief te promoten.

Minister, werd er naar aanleiding van het tweede convenant een evaluatie gemaakt van het ondersteunend beleid dat Vlaanderen voerde voor het welslagen van het Visie 2020-plan en het eerste convenant?

Zal er ook een ondersteunende rol worden gespeeld bij de realisatie van het nieuwe AMCRA 2024-plan?

Ik verwijs ook even naar de resolutie die tijdens de vorige legislatuur werd goedgekeurd betreffende het antibioticagebruik bij nutsdieren. Zult u voor deze tweede convenant het flankerende Vlaamse beleid enten op de zes bepalingen die in deze resolutie waren opgenomen?

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Als antwoord op uw eerste vraag kan ik heel kort zijn. Er werd tot op vandaag nog geen allesomvattende evaluatie gemaakt naar aanleiding van het tweede convenant. Maar de positieve resultaten van de voorbije jaren, waar u in uw tussenkomst zelf naar verwees, duiden er wel op dat de enorme inspanningen van het Vlaamse beleid zeker kunnen bijdragen aan het verantwoord gebruik van antibiotica bij dieren.

Wat het AMCRA 2024-plan betreft: we weten dat het antibioticabeleid in de eerste plaats een bevoegdheid van de federale overheid is. Het tweede convenant 2021-2024 over het verantwoord gebruik van antibiotica bij dieren is opgesteld tussen de federale overheid, AMCRA en de vertegenwoordigers van de gebruikers van antibiotica. De Vlaamse overheid zal sowieso een ondersteunend beleid blijven voeren in de realisatie van de reductiedoelstellingen, net zoals we dat de voorbije jaren gedaan hebben. We zijn betrokken bij het Belgische nationaal actieplan ‘One Health AMR’, waarin de doestellingen en geplande acties van het tweede convenant ook mee zijn opgenomen.

Er zal dus vanuit Vlaanderen, door ons departement blijvend ingezet worden op de sensibilisering van onze boeren. We werken daarvoor samen met AMCRA, de federale overheid en de sectororganisaties en dierenartsen om iedereen te sensibiliseren over de gevaren van microbiële resistentie en over het belang van een verantwoord antibiotica- en geneesmiddelgebruik. Net zoals de voorgaande jaren zullen er ook in de toekomst hiervoor studiedagen georganiseerd worden.

Daarnaast worden in het kader van de jaarlijkse oproep voor steun aan demonstratieprojecten duurzame landbouw regelmatig oproepen voorzien rond thema’s die betrekking hebben op antibioticareductie. Zo werd er vorig jaar een oproep gelanceerd rond het thema preventieve gezondheidszorg met het oog op antibioticareductie. Deze oproep resulteerde in een goedgekeurd project voor de vleeskuikensector ‘Met een optimale vaccinatie naar een lager antibioticagebruik bij vleeskuikens’. Dat project is deze maand van start gegaan en zal een looptijd kennen van twee jaar.

Collega, de weg is evenwel nog lang en vraagt inspanningen van alle actoren, zowel op korte als op lange termijn. Ik kan u verzekeren dat de inspanningen die er geleverd zijn de afgelopen jaren met betrekking tot een ondersteunend Vlaams beleid verdergezet zullen worden.

De derde vraag: tijdens mijn antwoord op uw vraag om uitleg in de commissievergadering van 18 december 2019 heb ik toegelicht welk gevolg er op dat moment al was gegeven aan de zes punten uit de resolutie. Wij zullen dus de komende jaren verder gevolg geven aan de resolutie om zo absoluut een verdere vermindering van het antibioticagebruik te realiseren.

De voorzitter

Mevrouw Talpe heeft het woord.

Emmily Talpe (Open Vld)

Minister, uiteraard wil ik u bedanken. Ik had ook niet anders verwacht dat we die ondersteunende rol, zoals ook met het eerste convenant, nu verderzetten met het tweede convenant. Uit onze hoorzittingen in de vorige legislatuur is toch duidelijk gebleken dat het antibioticagebruik sterk omlaag moet, zowel in het belang van dier als van mens. Het preventieve luik is inderdaad een federale materie, maar ik ben blij dat u daar ook het roer stevig vasthoudt om een flankerend beleid te voorzien, waarin ongetwijfeld ook een cruciale rol is weggelegd voor de bedrijfsdierenarts.

Ik wil het nog kort even hebben over de promotie, want ook de promotie van ons vlees als veilig en antibioticavrij is iets waar we verder op kunnen inzetten. We zien dat men er in Nederland al heel sterk mee bezig is. Daar doet men dat eigenlijk al jaren. Dan is mijn vraag of we daar ook verder op zullen inzetten in het tweede plan. VLAM kan daar ook een belangrijke rol spelen om te wijzen op kwalitatief, hoogstaand en veilig voedsel. Misschien kunnen we even telefoneren naar Nederland voor een bilateraal overleg om te kijken hoe men daar die promotie aanpakt.

Bart Dochy (CD&V)

Het is geen discussie dat er verder gewerkt moet worden aan de antibioticareductie; de hele sector staat er ook volmondig achter om dit met maatregelen en alle mogelijke middelen te doen. Maar het valt mij op dat er een recente studie verschenen is, waar natuurlijk wat minder aandacht aan gegeven is, die aangeeft dat de impact van de veehouderij op de antibioticaresistentie eigenlijk niet zo groot is. Er zou slechts een impact van antibioticagebruik in de veehouderij zijn van 1 tot 5 procent ten aanzien van de problematiek van de resistentie. Het is zeker geen pleidooi om het antibioticagebruik te promoten. Het moet zo veel mogelijk verminderd worden, maar de waarheid heeft natuurlijk ook zijn rechten. Als een dergelijke studie verschijnt, dan mag dat hier toch ook even gezegd worden, dat de impact van het antibioticagebruik misschien in het verleden wel wat overschat geweest is. Maar nogmaals, we staan allemaal binnen de sector als één man achter de reductieplannen in verband met antibioticagebruik.

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Collega’s, sowieso zullen we met VLAM bekijken of hier meer kan worden op ingezet via de bestaande lastenboeken, zoals Belbeef.

Professor De Wulf heeft inderdaad verwezen naar de resistentie tijdens een openbaar debat, maar dat ontslaat ons niet van de ambitie om die reductie verder te zetten. We zitten op een goed schema; samen met de sector kunnen we dat alleen maar verbeteren. Ik denk dat iedereen dat waardeert.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Hennep als duurzaam gewasLees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Tariefvrije import Oekraïense landbouwproducten verlengd Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Grondwaterstanden historisch hoogLees meer
 
 
De aanwezigheid van de wolf in Vlaanderen Lees meer
 
 
Stilleggen van een landbouwbedrijf wegens vervuiling door PFASLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer