Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 mrt 2022 17:53 

Pre-ecoregelingen


Op 1 januari 2021 zou het nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor de periode 2021-2027 gestart zijn, maar het beslissingsproces liep vertraging op door de Europese verkiezingen, de lancering van de Green Deal en de Farm-to-fork strategie, de Europese meerjarenbegroting .... Daarom heeft de Europese Unie overgangsmaatregelen genomen voor 2021 en 2022.

Door die overgangsmaatregelen kunnen de betalingen aan landbouwers en begunstigden van gekoppelde steun en plattelandsontwikkelingsprojecten blijven doorgaan. In 2022 kan als overgang naar de ecoregelingen al worden ingestapt op 5 mogelijke pre-ecoregelingen. Pre-ecoregelingen 2022

Op 10 september 2021 keurde de Vlaamse Regering het Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de regels om subsidies te verlenen voor de uitvoering van maatregelen met een gunstig effect op milieu, klimaat of biodiversiteit definitief goed.

In opstap naar de ecoregelingen van 2023 worden in 2022 de volgende éénjarige pre-ecoregelingen gelanceerd:

Daarnaast kan nu ook de combinatietabel van de pre-ecoregelingen met andere subsidies en de antwoorden op veel gestelde vragen worden geraadpleegd. 

De subsidie kan aangevraagd worden via de verzamelaanvraag 2022.

De meest recente informatie wordt steeds op deze pagina ter beschikking gesteld.

Inzaai van productief kruidenrijk grasland (inzaai vanaf najaar 2021) 

Productief kruidenrijk grasland is grasland dat wordt ingezaaid met een verplicht mengsel van grassen, vlinderbloemigen en kruiden. Door de aanwezigheid van verschillende grassen, vlinderbloemigen en kruiden en de verschillende types wortels, is dit soort grasland meer droogteresistent. Er is ook een positief effect op de biodiversiteit en het landschap en er is slechts een beperkte stikstofbemesting noodzakelijk. Het mengsel kan ingezaaid worden op bepaalde percelen bouwland vanaf het najaar 2021.

De meest recente informatie en steunbedragen vindt u in de fiche PDFInzaai van productief kruidenrijk grasland (versie 01.02.2022).

Ecologisch beheerd grasland 

Dat is voor elk grasland dat extensiever wordt uitgebaat doordat er geen gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest op toegepast worden. Dit zal positief bijdragen aan het verminderen van de milieudruk. Deze maatregel kan worden toegepast op percelen grasland waarvoor geen derogatie wordt aangevraagd.

De meest recente informatie en steunbedragen vindt u in de fiche PDFEcologisch beheerd grasland (versie 01.02.2022).

Inzaai milieu-, klimaat- en biodiversiteitsvriendelijke teelten

Voor deze maatregel komen drie groepen teelten in aanmerking:

  • 1-jarige eiwitteelten in het kader van een lokale eiwitvoorziening. Dit zijn vooral vlinderbloemigen, maar ook mengteelten van vlinderbloemigen met granen komen in aanmerking
  • diepwortelende maaigewassen die van nature een positief effect hebben op de bodemkwaliteit. Het gaat over de hoofdteelt van koolzaad, gele mosterd, bladrammenas, hennep en Tagetes
  • faunavriendelijke teelten in de beheergebieden voor akkervogelsoorten

De meest recente informatie en steunbedragen vindt u in de fiche PDFInzaai milieu-, klimaat- en biodiversiteitsvriendelijke teelten (versie 01.02.2022).

Precisielandbouw Automatische aansturing van de machine via GPS of RTK-GPS

Door de automatische aansturing van landbouwmachines  via GPS wordt voorkomen dat er overlapping is in de stroken waar meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen toegediend worden. Daardoor kan er bespaard worden op gewasbeschermingsmiddelen, vloeibare kunstmeststoffen en korrelmeststoffen (alle kunstmest en organische mest die in korrelvorm toegediend wordt) en zal de milieu- en klimaatimpact ervan verminderen. De subsidiemaatregel kan aangevraagd worden zodra op minstens 80% van het areaal hoofdteelten op het bedrijf de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en/of korrelmeststoffen gebeurt via automatische GPS-aansturing.

Bekijk hier het filmpje over de precisiemaatregel aansturing machine GPS of RTK-GPS

De meest recente informatie en steunbedragen vindt u in de PDFfiche Precisielandbouw: automatische GPS- of RTK-GPS-aansturing (versie 22.02.2022).

Plaatsspecifiek bekalken

Een volgende stap in de toepassing van precisielandbouw is het plaatsspecifiek toedienen van inputs op basis van perceelsgegevens (bodemgegevens, gewasbeelden of opbrengstgegevens). In eerste instantie wordt het plaatsspecifiek bekalken op basis van taakkaarten ondersteund. Een optimale pH is essentieel voor goede opname van nutriënten én een parameter die relatief snel kan verbeteren. Percelen die in 2022 bekalkt worden op basis van een taakkaart die aangemaakt is vanaf half september, komen in aanmerking voor de subsidie.

Bekijk hier het filmpje over de precisiemaatregel plaatsspecifiek bekalken

De meest recente informatie en steunbedragen vindt u in de fiche PDFPrecisielandbouw: plaatsspecifiek bekalken (versie 01.02.2022).

Ook loonwerkers kunnen deze maatregelen uitvoeren: PDFzie modelfactuur voor hoe dit moet worden aangetoond.

Verhogen van het effectieve organische koolstofgehalte van bouwland via het teeltplan

Landbouwers worden gestimuleerd om door middel van een aangepast teeltplan het gehalte aan organische koolstof in de bodem van bouwlandpercelen te verhogen. Het organische koolstofgehalte van een belangrijk aandeel van de Vlaamse bodems is suboptimaal tot zeer laag. De opbouw en het behoud van organische stof in de bodem is van groot belang. Bodems met een goed gehalte aan organische koolstof zijn beter bestand tegen erosie, kennen een betere waterhuishouding en zijn vruchtbaarder. Dit zorgt ook voor een bodem die beter gewapend is tegen droogte of wateroverlast. Landbouwers komen voor de maatregel in aanmerking als ze door de combinatie van specifieke hoofd- en nateelten op het areaal bouwland op bedrijfsniveau gemiddeld meer dan 1.350 kg/ha organische koolstoftoename realiseren.

De meest recente informatie en steunbedragen vindt u in de fiche PDFVerhogen van organisch koolstofgehalte van bouwland via het teeltplan (versie 01.02.2022).  

Een indicatie van de EOC-waarden van de verschillende teelten vindt u in deze tabel: PDFTabel met indicatie van EOC-waarden (versie 01.02.2022).

U kan bij de opening van de verzamelaanvraag 2022 (18/02/2022) een teeltplan opstellen .

Combinatietabellen van pre-ecoregelingen

De combinatiemogelijkheden van pre-ecoregelingen onderling of met andere subsidiemaatregelen vindt u terug in fiche PDFCombinatietabel pre-ecoregelingen 2022 (versie 01.02.2022).

Veelgestelde vragen omtrent pre-ecoregelingen

Ondanks de toelichting in de fiches van de pre-ecoregelingen, rijzen soms bepaalde vragen op die meer uitleg verdienen. Vragen die relevant zijn, werden per pre-ecoregeling opgelijst in volgend document PDFVeelgestelde vragen pre-ecoregelingen 2022 (versie 22.02.2022).

      
 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Hennep als duurzaam gewasLees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Tariefvrije import Oekraïense landbouwproducten verlengd Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Grondwaterstanden historisch hoogLees meer
 
 
De aanwezigheid van de wolf in Vlaanderen Lees meer
 
 
Stilleggen van een landbouwbedrijf wegens vervuiling door PFASLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer