Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 jun 2023 16:53 

Wereldmelkdag 2023: 48% van de Belgen kookt wekelijks met melk


De eerste dag van juni is sinds 2001 Wereldmelkdag. En melk blijft nog steeds een vaste waarde in veel Belgische keukens: Belgen gebruiken regelmatig melk waarbij de helft (48%) van hen minstens één keer per week om te koken of bakken en 71% dit minstens meerdere keren per maand doet. De favoriete gerechten met melk zijn sauzen, pannenkoeken en pudding. Dit blijkt uit een onderzoek bij 2.000 Belgen van iVox en VLAM. De studie toont ook aan dat 18 tot 34-jarigen zelfs vaker melk gebruiken om te koken of bakken dan 35 tot 54-jarigen en ouder. Ook jongere generaties zijn dus duidelijk fan van melk.

Wereldmelkdag is een initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties om extra aandacht te vestigen op melk als belangrijke bron van voedsel voor miljoenen mensen wereldwijd. In opdracht van VLAM deed iVox een onderzoek om de plaats van melk in het consumptiepatroon van de gemiddelde Belg in kaart te brengen, met focus op de jongeren. Melk nog steeds populair bij jongeren

Uit de enquête blijkt dat een meerderheid van de Belgen de bus melk regelmatig uit de koelkast haalt. 48% van de Belgen geeft aan minstens één keer per week melk te gebruiken om te koken of te bakken en 71% doet dit minstens meerdere keren per maand. Daarnaast zegt ongeveer 1 op 3 minstens wekelijks melk te gebruiken bij ontbijtgranen, om chocomelk te maken en om het puur te drinken. De verschillende melktoepassingen worden vaker geconsumeerd door 18 tot 34-jarigen dan door 35 tot 54-jarigen en Belgen ouder dan 54. Een derde van de 18-34-jarigen (32%) drinkt ook minstens wekelijks een glas pure melk, tegenover 22% van de 54 en ouderen.

Kris Michiels, adviseur marketing bij VLAM licht toe: ‘Uit een recent onderzoek van iVox1 bleek dat 4 op 5 Belgen (81%) op een gemiddelde dag in 2022 zuivel consumeerde. Nu toont deze studie aan dat het grote publiek ook specifiek melk nog steeds erg lekker vindt, en ideaal om te koken. Ook de jonge generatie houdt kennelijk van de smaak van melk.’

De respondenten geven aan dat de smaak een belangrijke reden is waarom ze in de keuken vaak naar echte melk grijpen. Drie vierde van de bevraagde Belgen die de gerechten eten, vinden bechamelsaus, pudding, puree en pannenkoeken lekkerder met melk.

Kris Michiels: “Opmerkelijk is dat de bevraagden elk gerecht uit de survey lekkerder vinden met melk dan met een plantaardig alternatief.”
    Creatieve blik op melk

Ter ere van Wereldmelkdag lanceert VLAM naast de onderzoeksresultaten een artistieke blik op melkgerechten door de lens van lifestylefotograaf Frédéric Uyttenhove. Hij bracht de melkfavorieten van jongeren in beeld. De fotograaf, die bekendstaat voor lifestyle- en productfotografie voor mode- of designmerken, gaf zo een eigen, hedendaagse interpretatie aan klassiekers met melk. De foto’s zijn te bekijken op de sociale media van MelkMoment.

Frédéric Uyttenhove, lifestylefotograaf: “Het was een fijne ervaring om deze foto’s te maken voor VLAM. We kregen alle vrijheid om jongeren op een speelse manier in beeld te brengen die van melk genieten. Net zoals Gen Z’ers gebruikten we sociale media als grootste inspiratiebron voor deze fotoreeks.”

1 https://www.vlaanderen.be/vlam/press/thuisverbruik-zuivel-in-2022-op-niveau-van-voor-coronacrisis

 

Deel zeker ook jouw favorieten met melk op sociale media met de tags #lekkermetmelk #wereldmelkdag.

Over het onderzoek

Onlineonderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox in opdracht van VLAM in de periode april-mei 2023, bij 2000 Belgen ouder dan 18 jaar, gerekruteerd uit het panel van iVox.

Deze steekproef is representatief op taal (56% NL, 44% FR), geslacht (50% man, 50% vrouw), leeftijd (28% jonger dan 35 jaar, 36% tussen 35 en 54 jaar en 36% ouder dan 54 jaar) en diploma (60% middelbaar diploma en 40% hoger onderwijs).

 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Hennep als duurzaam gewasLees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Tariefvrije import Oekraïense landbouwproducten verlengd Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Grondwaterstanden historisch hoogLees meer
 
 
De aanwezigheid van de wolf in Vlaanderen Lees meer
 
 
Stilleggen van een landbouwbedrijf wegens vervuiling door PFASLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer